Bărbații ar refuza să renunțe la carne de teamă că le-ar pune în pericol masculinitatea
Pe măsură ce lumea se orientează tot mai mult spre o alimentație vegetariană și vegană, un grup de persoane are dificultăți mai mari în a face această schimbare: bărbații. Aceștia mănâncă, în general, mai multă carne decât femeile și sunt mai mai puțin dispuși să renunțe la această sursă de proteină de teamă că le-ar fi amenințată masculinitatea, arată un studiu efectuat în Australia.
Cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană sugerează că bărbații pot opune rezistență acestei tendințe de a renunța la carne, deoarece carnea îi face să simtă mai „masculini”, în timp ce renunțarea le-ar amenința masculinitatea.
Cercetarea a fost publicată în revista Sex Roles.
În urma efectuării unui sondaj online la care au participat peste 4.000 de australieni, atât bărbați, cât și femei, cercetătorii au constatat că bărbații care se identificau ca fiind mai masculini erau mai puțini predispuși să ia în considerare reducerea consumului de carne, dar mai orientați să considere carnea ca fiind „necesară”, potrivit IFL Science.
Ideile tipice despre masculinitate ar putea explica alegerea bărbaților
Constatările susțin cercetările anterioare, conform cărora simplul fapt de a fi bărbat te face mai puțin predispus să renunți la carne, dar subscrierea la ideile tipice despre masculinitate ar putea explica diferența.
Interesant este că femeile care s-au autoevaluat ca fiind mai feminine sunt mai predispuse să mănânce carne.
Cercetătorii sugerează că tipicitatea de gen autoevaluată a bărbaților le prezice comportamentul, dar că, atunci când vine vorba de atitudini, atât bărbații, cât și femeile cred în aceste norme de gen.
Normele de gen, asociate cu opiniile conservatoare privind consumul de carne
Pe de altă parte, cercetătorii au explicat alegerile prin faptul că, s-ar putea ca adoptarea vegetarianismului și a veganismului să fie o încălcare a normelor atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Astfel, cei care se conformează normelor tipice de gen sunt mai puțin predispuși să se abată de la normele culturale privind consumul de carne.
În cele din urmă, ar putea fi vorba doar de ideea că cei care se conformează normelor tipice de gen sunt mai conservatori, prin urmare, au opinii mai conservatoare cu privire la consumul de carne.
Vă mai recomandăm și:
Cercetătorii au descoperit că femeile au intestinul subțire mai lung decât bărbații
Aerul poluat afectează oamenii în mod diferit, în funcție de gen
Consumul de fast-food, asociat cu boli hepatice
Noi antioxidanți au fost găsiți în carnea de vită, de pui și de porc