Un studiu a descoperit că efectele benefice ale muzicii depind de modul în care este ascultată
Primele rezultate ale studiului privind „efectul Mozart” asupra neurodegenerării arată că ascultarea muzicii clasice nu are niciun beneficiu pentru învățare.
Având în vedere lipsa unor tratamente eficiente pentru a contracara tulburările cognitive, muzica a fost propusă în mod tradițional ca o posibilă alternativă terapeutică pentru îmbunătățirea sarcinilor legate de memorie.
Efectul său a fost mult timp în centrul dezbaterilor, dar acum s-a constatat că această relație este posibil să fie determinată de noi parametri interindividuali, ceea ce înseamnă că ar putea fi mai complexă decât se credea anterior.
Acest lucru este demonstrat de cercetările conduse de Marco Calabria, cercetător în cadrul grupului Cognitive Neurolab al Facultății de Științe ale Sănătății din cadrul Universitat Oberta de Catalunya (UOC), care are acum în vedere noi experimente.
Rezultatele inițiale ale studiului „Efectul Mozart și memoria la pacienții cu deficiențe cognitive”, publicat în Experimental study și finanțat de Ministerul spaniol al Științei și Inovării, sugerează că ascultarea muzicii clasice pe fundal în timp ce se efectuează sarcini de memorie nu îmbunătățește și nici nu afectează nivelul de învățare în rândul persoanelor cu deficiențe cognitive ușoare (MCI).
Ascultarea muzicii clasice nu ar avea niciun beneficiu pentru învățare
Cu toate acestea, s-a constatat că ascultarea unei muzici cu un nivel mai ridicat de „emoție” a avut un posibil efect pozitiv asupra persoanelor care sunt obișnuite să folosească muzica ca regulator emoțional în viața de zi cu zi, ceea ce sugerează că există potențial pentru ipoteze și cercetări ulterioare.
Studiul, care a fost publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, a fost realizat cu pacienți din cadrul secției de neuropsihologie a Spitalului Sant Pau din Barcelona și a implicat cercetători de la spital, de la Universitatea Concordia din Montreal și de la Institutul de cercetare în domeniul sănătății Gregorio Marañón din Madrid.
„Nu am găsit niciun impact general în ceea ce privește efectul muzicii în ceea ce privește dacă are efecte pozitive sau negative asupra învățării în cazurile de MCI, dar am constatat că acesta ar fi modulat pentru fiecare individ în parte. Dacă oamenii folosesc în mod regulat muzica drept un regulator emoțional în viața de zi cu zi, de exemplu pentru a-i ajuta să rămână calmi sau pentru a le ține companie, le va fi mai ușor să obțină beneficii suplimentare de la muzică atunci când trebuie să învețe ceva nou”, a explicat Calabria, care are un doctorat în psihobiologie.
Efectul muzicii a fost mult timp în centrul dezbaterilor
Subiecții studiului au fost persoane cu deficiență cognitivă amnezică ușoară, adică au probleme de memorie ca urmare a unui debut de neurodegenerare mai specific în părțile creierului care se ocupă de aspectele legate de învățare și memorie.
Experimentele au constat în observarea a 24 de fotografii cu fețe umane. Participanții au fost instruiți să le memoreze, iar 10 minute mai târziu, li s-a cerut să privească o nouă serie care conținea cele 24 de imagini anterioare și 24 de imagini noi, pentru a încerca să le identifice pe cele pe care le văzuseră deja.
Primul test a fost efectuat cu subiecții ascultând muzică clasică în faza de consolidare a informațiilor, dar nu și în faza de recuperare, în timp ce în cel de-al doilea exercițiu a fost repetat cu stimulul auditiv în ambele faze. Cu toate acestea, nu au fost observate diferențe semnificative în ceea ce privește rezultatele.
Muzica clasică a fost folosită în aceste exerciții deoarece „este un tip de muzică care se situează între relaxare și excitare și s-a dovedit a fi cea mai eficientă pentru îmbunătățirea memoriei”. În plus, faptul că este instrumentală reduce interferența (care poate veni din partea versurilor) cu conținutul pe care participanții trebuie să îl învețe în cadrul sarcinii de memorie, scrie EurekAlert.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Muzica ascultată în timpul sarcinii crește capacitatea creierului bebelușului
Numărul românilor care vor să participe la festivaluri de muzică s-a dublat
Un nou studiu arată că muzica are, într-adevăr, efect antistres
Un obiect cosmic gigantic produce cea mai joasă notă muzicală din Univers