Home » Știință » Alinierea galaxiilor la milioane de ani-lumină distanță confirmă cea mai importantă teorie a lui Albert Einstein

Alinierea galaxiilor la milioane de ani-lumină distanță confirmă cea mai importantă teorie a lui Albert Einstein

Alinierea galaxiilor la milioane de ani-lumină distanță confirmă cea mai importantă teorie a lui Albert Einstein
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.04.2023

Oamenii de știință de la mai multe instituții de cercetare, inclusiv de la Universitatea Kyoto din Japonia, au confirmat că alinierea intrinsecă a galaxiilor are caracteristici care îi permit să fie o sondă puternică a materiei și energiei întunecate la scară cosmologică.

Adunând dovezi că distribuția galaxiilor la o distanță mai mare de zeci de milioane de ani-lumină este supusă efectelor gravitaționale ale materiei întunecate, echipa a reușit să testeze teoria relativității generale la scări spațiale vaste.

Echipa internațională a analizat pozițiile și orientările galaxiilor, dobândite din datele arhivate de la 1,2 milioane de observații de galaxii, scrie Phys.org.

Cu ajutorul informațiilor disponibile privind poziția 3D a fiecărei galaxii, analiza statistică rezultată a caracterizat cantitativ gradul de aliniere a orientării galaxiilor îndepărtate.

Lucrarea este publicată în The Astrophysical Journal Letters.

O sondă puternică a materiei și energiei întunecate la scară cosmologică

„Aceste alinieri, care sunt produse în principal de interacțiunile cu obiectele din apropiere, au fost considerate ca fiind zgomot sistematic în măsurarea efectului de lentilă slabă”, afirmă autorul principal Atsushi Taruya de la Institutul Yukawa pentru Fizică Teoretică din cadrul KyotoU’s Yukawa Institute for Theoretical Physics.

„Am reușit, de asemenea, să măsurăm cu succes rata la care distribuția galaxiilor devine treptat mai densă din cauza gravitației, ceea ce este în concordanță cu teoria relativității generale”, afirmă Teppei Okumura de la Institutul de Astronomie și Astrofizică al Academiei Sinica.

„Cercetarea noastră a verificat relativitatea generală la nivelul Universului îndepărtat, dar natura energiei întunecate sau originea accelerației cosmice rămâne încă nerezolvată”, adaugă Okumura.

Cercetătorii vor să facă lumină asupra naturii energiei întunecate

Datele arhivate – obținute de la Sloan Digital Sky Survey și Baryon Oscillation Spectroscopic Survey – constau în trei eșantioane de galaxii selectate în funcție de luminozitatea și distanța lor. În plus, pozițiile 3D și informațiile privind forma fiecărei galaxii au ajutat la măsurarea magnitudinii alinierii în raport cu galaxiile îndepărtate.

Rezultatele modelului echipei s-au coroborat cu calculele teoretice și le-au oferit lui Taruya și Okumura dovezi puternice că orientările acestor galaxii sunt legate între ele, demonstrând un caz mai puternic pentru relativitatea generală la scară cosmologică.

„Eforturile actuale, cum ar fi proiectul Telescopului Subaru, vor furniza date observaționale de extremă calitate și de mare precizie. Acestea vor fi vârful de lance al cercetărilor cosmologice inovatoare care utilizează alinierile intrinseci pentru a face lumină asupra naturii energiei întunecate”, notează Taruya.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul Webb a descoperit cele mai vechi patru galaxii observate vreodată

Astronomii au observat un „curent rece” de gaz în afara unei galaxii

Astronomii au asistat la nașterea unui roi de galaxii îndepărtat din Universul timpuriu

Telescopul Webb a doborât recordul lui Hubble pentru cele mai multe galaxii surprinse într-o fotografie

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase