8 ore de singurătate pot fi la fel de epuizante pentru corp precum înfometarea
Fiind animal sociale, oamenii au nevoie de companie aproape la fel de mult ca de apă, aer și hrană. Studiile anterioare au arătat că izolarea de durată ne expune la riscul de a suferi daune fizice în mai multe moduri.
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Viena, Austria, și de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a descoperit că opt ore de singurătate pot să diminueze energia și să crească nivelul de oboseală la fel de mult ca și opt ore fără mâncare la anumite persoane, potrivit Science Alert.
Persoanele care trăiesc singure sau care se bucură în mod deosebit de interacțiunile sociale sunt cele mai susceptibile de a fi afectate de lipsa de companie. Mai mult, se pare că reducerea energiei este rezultatul unor modificări ale răspunsului homeopatic al organismului: un fel de act de echilibru, în care lipsa unei legături sociale declanșează o reacție biologică, au arătat testele de laborator și experimentele de teren ale echipei.
Cercetarea a fost publicată în Psyhological Science.
Pe măsură ce timpul petrecut în izolare devine mai lung, efectele se pot agrava
„În studiul de laborator am descoperit asemănări izbitoare între izolarea socială și privarea de hrană. Ambele stări au indus niveluri scăzute de energie și o oboseală crescută, ceea ce este surprinzător, având în vedere că privarea de hrană ne face literalmente să ne pierdem energia, în timp ce izolarea socială nu ar face acest lucru”, au spus primii autori ai studiului, psihologii Ana Stijovic și Paul Forbes de la Universitatea din Viena, Austria.
„Faptul că vedem acest efect chiar și după o scurtă perioadă de izolare sugerează că energia scăzută ar putea fi un răspuns adaptiv homeostatic social, care, pe termen lung, poate deveni dezadaptat”, a spus psihologul Giorgia Silani, de la Universitatea din Viena.
Așadar, pe măsură ce timpul petrecut în izolare devine mai lung, este posibil ca efectele să se agraveze: studii anterioare au comparat singurătatea cu probleme de sănătate publică precum obezitatea, sugerând că există un risc semnificativ de deces prematur din cauza izolării sociale.
Lipsa socializării ne face mai puțin dispuși să creăm conexiuni
Cercetări precedente au arătat, de asemenea, dovezi ale unei bucle de feedback, în care lipsa unui angajament social ne face mai puțin dispuși să ieșim în lume și să creăm conexiuni – un fel de spirală a singurătății din care este din ce în ce mai greu de ieșit.
Totodată, știm că petrecerea timpului în singurătate poate să aibă beneficii pentru anumite persoane, în ceea ce privește bunăstarea lor.
„Este bine-cunoscut faptul că singurătatea și oboseala pe termen lung sunt legate, dar știm puține lucruri despre mecanismele imediate care stau la baza acestei legături”, a spus Silani.
Vă mai recomandăm și:
Izolarea socială și singurătatea cresc riscul apariției bolilor de inimă
Consumul de broccoli protejează mucoasa intestinală și reduce riscul de boli
Grija de nepoți sau voluntariatul pot reduce sentimentul de singurătate
Cum ne afectează singurătatea memoria și abilitățile de gândire?