Un nou studiu realizat de Chalmers University of Technology, Suedia, și de Universitatea din Freiburg, Germania, arată că rănile de pe celule de piele cultivate se vindecă de trei ori mai repede atunci când sunt stimulate de curentul electric.
Rănile cronice reprezintă o problemă majoră de sănătate pentru pacienții diabetici și pentru persoanele în vârstă – în cazuri extreme, acestea pot duce chiar la amputare.
Pentru majoritatea oamenilor, o rană mică nu duce la complicații grave, dar numeroase diagnostice comune fac vindecarea rănilor mult mai dificilă.
Persoanele cu diabet, leziuni ale coloanei vertebrale sau o circulație sanguină deficitară au capacitatea de vindecare a rănilor afectată.
Acest lucru înseamnă un risc mai mare de infecție și de răni cronice – care, pe termen lung, pot duce la consecințe atât de grave precum amputarea.
Acum, un grup de cercetători de la Chalmers și de la Universitatea din Freiburg a dezvoltat o metodă care utilizează stimularea electrică pentru a accelera procesul de vindecare.
Studiul a fost publicat în revista Lab on a Chip.
„Rănile cronice reprezintă o problemă uriașă despre care nu auzim prea mult. Descoperirea noastră a unei metode care poate vindeca rănile de până la trei ori mai repede poate schimba regulile jocului pentru persoanele diabetice și vârstnice, printre altele, care suferă adesea foarte mult din cauza rănilor care nu se vindecă”, a declarat Maria Asplund, profesor asociat de bioelectronică la Chalmers University of Technology și șef de cercetare în cadrul proiectului.
Cercetătorii au pornit de la o ipoteză veche potrivit căreia stimularea electrică a pielii deteriorate poate fi folosită pentru a vindeca rănile.
Ideea este că celulele pielii sunt „electrotactice”, ceea ce înseamnă că acestea „migrează” direcțional în câmpuri electrice. Acest lucru înseamnă că, dacă se plasează un câmp electric într-un vas Petri cu celule de piele, celulele încetează să se mai miște la întâmplare și încep să se deplaseze în aceeași direcție.
Cercetătorii au investigat modul în care acest principiu poate fi folosit pentru a ghida electric celulele pentru a face ca rănile să se vindece mai repede.
Cu ajutorul unui mic cip proiectat, cercetătorii au reușit să compare vindecarea rănilor în pielea artificială, stimulând o rană cu electricitate și lăsând una să se vindece fără electricitate, scrie MedicalXpress.
Astfel, oamenii de știință au descoperit că prima s-a vindecat de trei ori mai repede atunci când a fost stimulată prin curent electric.
Terapia cu lumină ar putea încetini îmbătrânirea inimii
O bacterie din sol ar putea permite producția de electricitate din aer
Roci care generează electricitate, descoperite în Congo. Adevărat sau fals?
ESA ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ