Luna aprilie vine la pachet cu primele două eclipse solare ale anului 2023. Totuși, eclipsa solară hibridă din 20 aprilie va fi un eveniment cu totul și cu totul special.
Atunci când vine vorba de eclipse ale Soarelui, avem de-a face cu trei tipuri fundamentale. Prima este eclipsa parțială, atunci când doar umbra exterioară a Lunii, numită penumbră, interacționează cu Pământul. Din penumbră, doar o parte din Soare este acoperită de discul Lunii.
Apoi avem eclipsele totale, atunci când doar din conul de umbră al Lunii, numită umbra, poate fi văzută o eclipsă totală.
Mai apoi avem și eclipsele anulare, sau „inelele de foc”, numite astfel pentru că Luna este mult prea departe și prea mică pentru a acoperi Soarele, așa că un inel de lumină solară rămâne vizibil în jurul marginii Lunii la punctul maxim. Pentru ca umbra să ajungă pe Pământ în timpul acestui tip de eclipsă, Luna trebuie să fie mult mai aproape decât distanța sa medie.
Totuși, există și un al patrulea tip de eclipsă solară, cunoscut drept eclipsă solară hibridă sau eclipsă anulară-totală, cea mai rară dintre toate.
Dintre toate tipurile de eclipse solare, cele hibride reprezintă doar 4,8%. În secolul XXI, doar șapte astfel de eclipse vor avea loc. Iar una dintre acestea are loc joi, 20 aprilie 2023.
Așadar, dacă doriți să fiți martor la acest spectacol ceresc rar, continuați să citiți ghidul de observație pentru eclipsa solară hibridă din 20 aprilie.
Fie că observați eclipsa pe viu sau prin intermediul unei transmisiuni în direct, nu uitați: nu trebuie să vă uitați niciodată direct la Soare cu ochiul liber! Chiar și în timpul unei eclipse, Soarele poate cauza probleme pentru ochi dacă nu sunt luate măsuri de protecție, cum ar fi ochelarii speciali.
Pentru cei care nu vor putea vedea eclipsa solară hibridă în timp real, mai multe canale vor transmite în direct evenimentul. Astfel, eclipsa hibridă poate fi urmărită pe timeanddate și Gravity Discovery Centre & Observatory.
În data de 20 aprilie, la ora 04:36 (ora României), umbra va trece deasupra regiunii de nord-est a Indoneziei. Cu toate acestea, distanța Lunii la acel moment va fi de 375.914 kilometri, astfel că vârful umbrei abia dacă va atinge suprafața Pământului. În primele câteva minute, o „umbra negativă” (sau antumbra) va atinge Terra și va începe o eclipsă anulară (inelară). Văzută din Oceanul Indian de Sud, la aproximativ 434 kilometri nord-vest de Teritoriile australe și antarctice franceze, Luna nu va acoperi în totalitate Soarele. În schimb, un „inel de foc” foarte fin va apărea.
Apoi, la ora 05:38 (ora României), umbra va atinge suprafața. La acel moment, oamenii aflați la bordul unei nave care traversează oceanul în acea zonă ar putea vedea cum Luna acoperă Soarele timp de o clipă. După aceea, eclipsa va deveni totală pe măsură ce umbra trece peste planeta noastră, potrivit Space.com.
Totalitatea va putea fi văzută de locuitorii din Exmouth, un oraș din Australia de Vest. De aici, 57 de secunde din eclipsa totală vor fi vizibile începând cu ora locală 11:29.
Punctul maxim al eclipsei va fi atins deasupra Mării Timor, la sud de Timorul de Est, în Asia de sud-est. De aici, Soarele va fi complet eclipsat timp de 76,1 secunde la o altitudine de 67 de grade, însă traiectoria eclipsei va avea doar 48 kilometri lățime. În continuare spre nord-est, eclipsa va trece prin Papua de Vest, Noua Guinee, iar apoi se va îndrepta spre Est. Va rata la limită insula Kosrae din Micronezia.
Umbra se va ridica apoi la ora 08:54 (ora României) deasupra Oceanului Pacific de Nord, devenind o eclipsă anulară, însă doar timp de câteva minute înainte ca antumbra să părăsească suprafața Pământului.
Eclipsa parțială, cauzată de o penumbra mult mai mare care înconjoară umbra, începe cu o oră înainte, și va sfârși la o oră după eclipsa centrală (anulară-totală), și poate fi văzută doar în zone ale Oceanelor Indian și Pacific, Australia și Indonezia, o fâșie din Asia de Sud-Est, jumătatea de nord a Noii Zeelande și o parte din Antarctica.
După eclipsa solară hibridă din 20 aprilie, va mai avea loc o eclipsă anulară (inelară) de Soare în data de 14 octombrie, care va trece pe deasupra Statelor Unite de Vest și de Sud, Peninsulei Yucatan, Americii Centrale și peste Columbia de Sud și nordul Braziliei. O eclipsă parțială va fi vizibilă din emisfera vestică.
Apoi, aproape un an mai târziu, în data de 8 aprilie 2024, va avea loc o eclipsă totală de Soare.
Test de cultură generală. Cât durează o eclipsă solară?
Eclipsă de soare dramatică pe Marte, surprinsă de roverul Perseverance. Imagini spectaculoase