Ce au fost luminile verzi apărute deasupra Muntelui Fuji? Cauza lor a fost confirmată
Imaginile de deasupra Muntelui Fuji, surprinse pe cameră anul trecut, au arătat lumini verzi provenite de la un laser, a căror cauză a rămas necunoscută până de curând. Imaginile cu laserele verzi au fost înregistrate de camerele instalate de Daichi Fujii, un astronom și curator de muzeu stabilit lângă muntele Fuji în septembrie 2022.
Camerele ar fi trebuit să observe meteoriți, dar au surprins cu totul altceva: un satelit aflat la datorie.
Satelitul vizat este ICESat-2 al NASA sau Ice, Cloud and and Elevation SATellite-2. Acesta poate să emită 10.000 de impulsuri pe secundă, cu aproximativ 20 de trilioane de fotoni. Aproxmativ 12 se întorc, dar aceștia sunt suficienți pentru a măsura înălțimea calotelor de gheață, a ghețarilor și a gheții marine în detalii rafinate. ICESat-2 poate să măsoare, de asemenea, înălțimea pădurilor, lacurilor, zonelor urbane și a stratului de nori, conform IFL Science.
Satelitul era în concordanță cu observațiile
Laserele nu sunt vizibile până când nu apar condițiile potrivite. S-ar putea să fie nevoie de un cer înnorat pentru a împrăștia lumina, dar nu prea mult, altfel ar fi blocată. Datorită naturii ritmice a laserelor și a unui obiect care clipea dincolo de nori, astronomul Daichi Fujii a bănuit că este vorba despre un satelit, iar traiectoria ICESat-2 era în concordanță cu observațiile.
Echipa ICESat-2 a descoperit pe rețelele de socializare fotografia surprinsă deasupra muntelui Fuji și a verificat dacă satelitul său era cauza luminilor. Eroarea de deasupra Hawaii a fost atribuită tot satelitului ICESat-2, înainte ca adevăratul vinovat, satelitul chinez Daqi-1/AEMS, să fie identificat.
Analizând datele din noaptea din septembrie 2022, Tony Martino, cercetător al instrumentului ICESat-2 de la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA, a văzut că deasupra Japoniei erau prezente două straturi fine de nori, care permiteau luminii să fie vizibilă. Având în vedere locația precisă a satelitului, razele și condițiile de nebulozitate, Martino a confirmat că era vorba despre ICESat-2.
Direct deasupra Muntelui Fuji
„ICESat-2 părea să se afle direct deasupra Muntelui Fuji, iar fasciculul a lovit norii joși sub un unghi. Pentru a vedea laserul, trebuie să fii exact în locul potrivit, la timpul potrivit și trebuie să ai condițiile adecvate”, a spus Martino într-un comunicat.
Din fericire, nu există motive de îngrijorare. Lumina laserului nu este deloc dăunătoare. Se deplasează atât de departe încât, în momentul în care ajunge la sol, are aproximativ aceeași intensitate ca un bliț de cameră de la o distanță de 30 de metri.
Vă mai recomandăm și:
China va lansa o mega-constelație de sateliți pe orbita joasă a Pământului
O fotografie uimitoare cu Pământul a fost realizată de satelitul indian EOS-06
Programul Star Wars al lui Ronald Reagan prevedea lasere spațiale pentru apărarea nucleară
Un sit uriaș al civilizației maya, scos la iveală cu ajutorul laserelor în nordul Guatemalei