Ce este ileismul, trucul antic care ne ajută să fim mai înțelepți
Atunci când ne aflăm în miezul unor probleme, ne este dificil să analizăm toți factorii pentru a găsi rezolvare. Psihologii spun că există unele modalități care ne ajută să fim mult mai obiectivi și mai puțin influențați atunci când gândim.
Ileismul se poate dovedi folositor în acest sens – este vorba despre practica de a vorbi despre noi înșine la persoana a treia, în loc de a folosi persoana întâi.
Această tehnică a oratoriei este folosită mai des de către politicienii care încearcă să ofere un aer de obiectivitate discursului pe care îl susțin. De asemenea, ileismul este folosit și în literatură.
Ce este, de fapt, ileismul?
De exemplu, Iulius Cezar a spus, în discursul despre implicarea sa în războiul galic: „Caesar a răzbunat poporul”, în loc de „Eu am răzbunat poporul”, notează BBC.
Publicului din prezent i se poate părea că Ileismul că sună destul de stupid sau de pompos – unii chiar râd de anumite personalități care aleg să vorbească în acest fel.
Totuși, studiile recente ale psihologilor arată că ileismul poate aduce câteva beneficii cognitive reale.
Atunci când suntem nevoiți să luăm o decizie dificilă, să vorbim despre noi înșine la persoana a treia poate ajuta să neutralizăm emoțiile care ne limitează gândirea. Astfel, tehnica ileismului ne poate sprijini pentru a găsi o soluție mai înțeleaptă pentru problema pe care o avem.
Cum ne ajută ileismul să găsim soluții?
Este vorba despre detașarea de încurcătura în care ne aflăm. Atunci când trecem la persoana a treia, descrierea situației va începe să sune ca și cum am vorbi despre altcineva, iar acest lucru ne oferă un tablou obiectiv.
Totodată, încurajându-ne să schimbăm perspectiva situației în care ne aflăm, prin folosirea ileismului putem să facem față mai bine stresului de zi cu zi.
Pentru a susține această teorie, psihologii dau exemplul jurnalului în care scriu unii oameni – completând despre ei înșiși la persoana a treia, ei se bucură de emoții pozitive după participarea la unele întâmplări, în loc să zacă în miezul frustrării.
Vă mai recomandăm să citiți și:
5 lecții de viață de la Platon, unul dintre cei mai influenți filosofi din istorie
Noi studii au identificat trucul simplu prin care poți reduce cantitatea de alcool consumată
Trucul simplu prin care poți afla dacă telefonul și laptopul îți ascultă conversațiile