Home » Știință » Inteligența Artificială detectează mai rapid celulele canceroase, arată un studiu

Inteligența Artificială detectează mai rapid celulele canceroase, arată un studiu

Inteligența Artificială detectează mai rapid celulele canceroase, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.04.2023

Nu există nicio îndoială că depistarea timpurie a cancerului îmbunătățește rata de supraviețuire a unui pacient. Diagnosticul acestuia, care este pus prin detectarea modificărilor în mărimea, forma sau tipul celulelor, este esențial pentru patologia bolii. 

În prezent, în cele mai multe cazuri, medicii trebuie să facă o biopsie pentru a fi siguri că un pacient are cancer. Analiza biopsiilor de țesuturi solide se face de obicei în mijlocul unei operații medicale de către patologi calificați.

Această analiză de specialitate necesită ca patologii să efectueze procese în mai multe etape și să inspecteze țesuturile la microscop, totul în timp ce pacientul este întins pe masa de operație. Acest proces, de cele mai multe ori, necesită mult timp, resurse și muncă.

O abordare de 36.000 de ori mai rapidă decât vechile metode

Este nevoie de o abordare diferită care să reducă pregătirea probelor și să economisească timp, se arată într-un nou studiu publicat în revista Nature. Mai mulți cercetători din Germania au dezvoltat o metodă simplă și rapidă de analiză a probelor de tumori canceroase.

Cercetătorii au folosit citometria de fluorescență și deformabilitate în timp real (RT-FDC) pentru a analiza celulele. RT-FDC este o tehnică microfluidică ce permite evaluarea proprietăților fizice ale celulelor unice rapid, cu până la 1.000 de celule analizate pe secundă. Aceasta este o abordare de 36.000 de ori mai rapidă decât vechile metode de analiză a deformabilității celulelor, conform Interesting Engineering.

Simpla analiză a celulelor nu este suficientă pentru un diagnostic

Pentru a evalua rezultatele acestei analize, echipa a apelat la Inteligența Artificială (AI). Modelul lor de AI ia în considerare seturi mari de date în 30 de minute și evaluează dacă țesutul este canceros. Conform comunicatului de presă intitulat „Crearea unui patolog artificial”, cercetătorii au susținut că acest lucru anulează complet nevoia de patologi.

„Când mergeți la medic, acesta nu se uită doar la dumneavoastră, ci face și o examinare fizică și vă pipăie părți ale corpului. Cu metodele tradiționale de analiză a unei probe de biopsie, un patolog poate să se uite doar la celule. Noi putem examina fizic celulele individuale, ceea ce ne oferă mult mai multe informații cu care să lucrăm”, a explicat dr. Markéta Kubánková, care face parte din echipa de cercetare de la Institutul Max Planck pentru Știința Luminii din Erlangen, Germania.

Cercetătorii speră ca această metodă să ajute, de asemenea, comunitatea medicală să evalueze diferite tipuri de boli inflamatorii intestinale în viitor. Echipa a folosit aceeași metodă pentru a detecta inflamația țesuturilor în bolile inflamatorii intestinale.

Vă mai recomandăm și: 

Un studiu a dezvăluit cum poate fi întinerit sistemul imunitar al vârstnicilor și redus riscul de boli infecțioase

Virusuri vechi de un milion de ani ajută la combaterea cancerului

Directorul executiv al OpenAI susține că Inteligența Artificială va oferi sfaturi medicale oamenilor săraci

Vaccinurile împotriva cancerului ar putea fi gata până în 2030

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase