Un laborator finanțat de stat lucrează la Neuralinkul chinezesc
Guvernul Chinei a sprijinit financiar înființarea unui laborator care să studieze interfețele creier-computer cu potențialul de a crea Neuralinkul chinezesc similar cu cel al lui Elon Musk.
Laboratorul Sixth Haihe inaugurat recent în orașul-port din nord-estul Tianjin va „impulsiona inovația și va crea noi zone pentru creștere economică”, a informat publicația South China Morning Post (SCMP), citată de Interesting Engineering.
Tehnologia interfeței creier-computer ajută la conectarea creierului uman la un dispozitiv precum un computer, care poate fi folosit pentru a îndeplini sarcini. Maimuța celor de la Neuralink care joacă pong fără a folosi un controller este unul dintre cele mai cunoscute exemple ale tehnologiei. Cu toate acestea, compania lui Elon Musk a eșuat după câteva încercări, iar acum Guvernul chinez caută să construiască în mod independent Neuralinkul chinezesc.
În afară de Neuralink, institute de cercetare din SUA, cum ar fi Universitatea din California, Berkeley și Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), dezvoltă de mulți ani tehnologia de interfețe creier-computer.
De ce se lucrează la Neuralinkul chinezesc?
Așa cum a făcut cu tehnologii precum rachetele hipersonice, China caută să distrugă dominația SUA prin construirea unei baze solide de cercetare pentru dezvoltarea capacității intelectuale și în domeniul interfețelor creier-computer.
Laboratorul Haihe din Tianjin a reunit peste 60 de oameni de știință, mulți dintre ei cu experiență, care au lucrat în străinătate la o unitate de cercetare pentru zone conexe interfețelor creier-computer.
De exemplu, unii cercetători lucrează la dezvoltarea țesuturilor bionice pentru corpul uman, în timp ce alții încearcă să găsească modalități de a detecta și măsura semnalele din creier și de a îmbunătăți comunicarea între oameni și dispozitive și de a facilita colaborarea acestora.
Ding Ruiqing, cercetător principal, a declarat pentru un ziar de stat despre Știință și Tehnologie că laboratorul deține cel mai mare și mai cuprinzător grup de brevete din lume pentru interacțiunile creier-computer.
Ruiqing a adăugat, de asemenea, că cercetările laboratorului au fost lider mondial în trei domenii: acuratețea măsurării electroencefalografiei (EEG), calitatea instrucțiunilor de control care pot fi detectate în mod fiabil și rata de transmitere a informațiilor.
Precizia de măsurare EEG este esențială, deoarece măsoară activitatea electrică din creier folosind electrozi plasați în scalp, permițând monitorizarea în timp real a interfețelor creier-computer.
Ce succes va avea interfața creier-computer creată de chinezi?
Cercetătorii caută să rezolve blocajele actuale, fapt ce ar putea duce la avansul tehnologiei, și vor avea ca scop transformarea rezultatelor cercetării în aplicații practice.
Deși aceste aplicații ar putea fi la mai mulți ani distanță, crește fără îndoială concurența pentru Neuralink, care nu reușește să facă față nici măcar competitorilor din SUA.
Vă recomandăm să citiți și:
Planta invazivă cu potențial anti-îmbătrânire
Originile empatiei umane s-ar putea afla în ocean?
De ce este imposibil să eliminăm în totalitate fenomenul de burnout?
Un studiu a arătat, în premieră, cum poate duce hipertensiunea la demență