Home » Știință » Simți uneori o prezență, deși ești singur? Iată cum explică știință această senzație stranie

Simți uneori o prezență, deși ești singur? Iată cum explică știință această senzație stranie

Simți uneori o prezență, deși ești singur? Iată cum explică știință această senzație stranie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.04.2023

Dacă ai avut vreodată senzația stranie că mai este cineva în cameră, deși erai singur, s-ar putea să nu vrei să recunoști acest lucru. De altfel, dacă nu au avut o explicație care să îi ajute să proceseze experiența, majoritatea oamenilor se vor strădui să înțeleagă ce li s-a întâmplat. 

Unul dintre cele mai mari studii pe această temă a fost realizat încă din 1894. Societatea pentru Cercetări Psihice (SPR) din Marea Britanie a publicat Recensământul halucinațiilor, un sondaj efectuat pe mai bine de 17.000 de persoane din Marea Britanie, SUA și Europa. Sondajul urmărea să înțeleagă cât de frecvenți erau „vizitatorii care, aparent, prevesteau moartea”.

Cercetătorii de la SPR au ajuns la concluzia că astfel de experiențe se întâmplă prea des pentru a fi doar pură întâmplare, respectiv, la una din 43 de persoane intervievate.

Paralizia în somn, experimentată cel puțin o dată în viață de 7% dintre adulți

Experiențe de acest fel au loc în toată lumea, iar știința contemporană oferă idei prin care am putea să le înțelegem mai bine. Ben Alderson-Day, profesor asociat de psihologie la Universitatea Durham din Anglia, a explicat ce se întâmplă, de fapt, cu mintea și corpul nostru atunci când apare fenomenul de paralizie în somn.

Multe dintre mărturiile colectate de SPR seamănă cu hipnagogia: experiențe halucinante, care au loc la limita somnului. A fost sugerat că mai multe experiențe religioase înregistrate în secolul al XIX-lea au la bază hipnagogia. Prezențele au o legătură deosebit de puternică cu paralizia în somn, experimentată de aproximativ 7% dintre adulți, cel puțin o dată în viață. În paralizia din timpul somnului, mușchii noștri rămân „înghețați”, dar mintea noastră este activă și trează. Studiile au sugerat că mai mult de 50% dintre persoanele cu paralizie în somn raportează că au întâlnit o prezență, potrivit Science Alert.

În timp ce prezențele victoriene documentate de SPR erau blânde și relaxante, exemplele moderne de prezențe declanșate de paralizia în somn tind să emane răutate. Majoritatea oamenilor consideră paralizia în somn înfricoșătoare, chiar și fără halucinații.

În 2007, cercetătorii în domeniul somnului J. Allen Cheyne și Todd Girard au susținut că, dacă ne trezim paralizați și vulnerabili, instinctele noastre ne vor face să ne simțim amenințați, iar mintea noastră umple golurile.

Cercetările din ultimii 25 de ani au arătat că prezențele nu sunt doar o parte obișnuită a peisajului hipnagogic, ci sunt raportate și în boala Parkinson, psihoză, experiențe aproape de moarte (near-death experience sau NDE) și doliu. Acest lucru sugerează că este puțin probabil să fie un fenomen specific somnului.

Conexiunea minte-corp

Studiile de caz neurologice și experimentele de stimulare a creierului au arătat că prezențele pot fi provocate de indicii corporale.

O serie de experimente din 2014 a arătat, de asemenea, că perturbarea așteptărilor senzoriale ale oamenilor pare să inducă un sentiment de prezență la unele persoane sănătoase. Modul în care funcționează procedura folosită de cercetători constă în a te păcăli să ai senzația că îți atingi propriul spate, prin sincronizarea mișcărilor tale cu un robot aflat direct în spatele tău.

Creierul nostru dă sens sincronizării și deduce că noi producem acea senzație. Apoi, atunci când această senzație este întreruptă, oamenii se pot simți brusc ca și cum este prezentă o altă persoană. Schimbarea așteptărilor senzoriale ale situației induce ceva precum o halucinație.

Această logică s-ar putea să se aplice și unei situații precum paralizia în somn. Toate informațiile noastre obișnuite despre corpurile și simțurile noastre sunt perturbate în acel context, așa că s-ar putea să nu fie surprinzător că avem senzația că există „altcineva” acolo cu noi. Am putea avea impresia că este o altă prezență, dar, de fapt, suntem doar noi.

În ciuda originilor sale vechi de un secol, acest domeniu de cercetare abia a început. În cele din urmă, cercetarea științifică ar putea să ne ofere o explicație globală sau am putea avea nevoie de mai multe teorii, astfel încât să explicăm toate aceste exemple de așa-zise prezențe.

Vă mai recomandăm și: 

Poate consumul excesiv de marijuana să ducă la simptome psihotice?

Dincolo de lumea fizică. Experiențele aproape de moarte nu sunt halucinații, indică un studiu

De ce unii oameni visează într-o limbă străină?

Două regiuni ale creierului se sincronizează în timpul somnului ca să creeze memoria motorie

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase