Cum poate duce poluarea la infertilitatea bărbaților?
Calitatea spermei bărbaților pare că, în ultimii ani, înregistrează o scădere în rândul populației masculine din întreaga lume, însă cauza infertilității este arareori dezbătută. Oamenii de știință ar putea avea o pistă cu privire la problema din spatele acestei situații.
Jennifer și Ciaran Hannington sunt un cuplu din Yorkshire, Marea Britanie, care încearcă de mai bine de doi ani să conceapă un copil.
„Se poate rezolva, nu este nicio problemă. Te putem ajuta”, i-a spus medicul soției, care suferă de sindromul ovarelor polichistice. Apoi, specialistul s-a întors către soț: „Din păcate, pentru tine nu putem face foarte multe”.
Testele au indicat că sperma lui Ciaran are cantitate și mobilitate redusă, iar acestea pot fi imposibil de tratat.
7% din bărbații de pe planetă suferă de infertilitate
Infertilitatea masculină afectează 7% din populație, însă este mult mai puțin discutată decât cea care vizează femeile, unele dintre motive fiind tabuurile sociale și culturale. Pentru majoritatea indivizilor afectați, cauza rămâne neelucidată.
Studiile recente arată că problema cuprinde din ce în ce mai mulți bărbați, iar poluarea s-a dovedit a fi unul dintre factorii care afectează calitatea spermei, ceea ce produce un impact masiv asupra întregii societăți.
Este adevărat că populația globală a crescut vertiginos în ultimul secol. În urmă cu 70 de ani, pe Pământ erau doar 2,5 miliarde de oameni, dar apoi ne-am înmulțit: cifrele din 2022 arată că eram 8 miliarde de suflete, potrivit BBC.
Totuși, rata creșterii populației a scăzut, în parte din cauza factorilor sociali și economici.
„Sperma este formată din celule rafinate – sunt mici, înoată și pot supraviețui în afara corpului. Niciuna dintre celelalte celule nu pot face acest lucru. Sunt extraordinar de specializate”, a spus Sarah Martins Da Silva, specialist în medicina reproductivă.
Care sunt cifrele care indică probleme cu fertilitatea
Chiar și cele mai mici modificări pot afecta aceste celule, inclusiv abilitatea lor de a fertiliza ouă. Caracteristicile necesare pentru asigurarea fertilității sunt abilitatea lor de a se deplasa în mod eficient (mobilitatea), forma, dimensiunile și cantitatea. Exact aceste aspecte sunt verificate atunci când un bărbat solicită un control al fertilității – dacă analizele indică sub 40 de milioane de spermatozoizi per mililitru de spermă, există probleme.
Studiile subliniază că o cifră peste pragul de 40 de milioane nu presupune în mod automat un timp scurt de concepție, însă sub această valoare, va dura mai mult timp până când acel cuplu va avea un copil.
Analizele recente arată că fertilitatea poate fi afectată de componentele chimice din plastic, produse de curățenie sau chiar din aer. Modificările climatice au și ele un impact, deoarece sperma este foarte sensibilă la schimbările de temperatură. Atunci când acestor factori li se alătură și un regim alimentar deficitar, un ritm de viață sedentar, stresul, fumatul și consumul de alcool, șansele eficienței spermatozoizilor scad și mai mult.
Medicii recomandă un ritm de viață echilibrat și mai multă mișcare, iar în ce privește problema poluării, un început bun pot fi eliminarea produselor din plastic și consumarea alimentelor organice.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Noul senzor de poluare a aerului de la NASA va monitoriza smogul de deasupra Americii în timp real
Un nou studiu confirmă că mașinile electrice reduc poluarea și îmbunătățesc sănătatea
Un studiu arată că niciun loc de pe Pământ nu mai este ferit de poluarea aerului