Webb a dezvăluit detalii greu de explicat despre supernova Cassiopeia A
Cassiopeia A este o rămășiță de supernovă. În urmă cu 340 de ani, o stea masivă a devenit supernova, aruncând material în cosmos. Acest material s-a extins foarte mult în ultimele trei secole și jumătate, învelișul de expansiune deplasându-se cu mii de kilometri pe secundă și la o temperatură de zeci de milioane de grade. Este cea mai tânără rămășiță stelară cunoscută.
Noile observații efectuate de Telescopul Spațil James Webb (JWST) în infraroșu mediu arată diferitele structuri la un grad de detaliu fără precedent, dezvăluind structuri despre care nu se credea că există și pentru care astronomii nu au o explicație.
„Cas A reprezintă cea mai bună oportunitate pe care o avem de a ne uita la câmpul de resturi al unei stele care a explodat și de a efectua un fel de autopsie stelară pentru a înțelege ce tip de stea a fost acolo înainte și cum a explodat acea stea”, a declarat cercetătorul principal al acestui program JWST, Danny Milisavljevic, de la Universitatea Purdue, într-un comunicat.
Cea mai tânără rămășiță stelară cunoscută
„În comparație cu imaginile anterioare în infraroșu, vedem detalii incredibile la care nu am putut avea acces până acum”, a adăugat Tea Temim de la Universitatea Princeton, care este co-investigator în cadrul acestui program.
O parte din emisia observată de telescop provine de la praful cald, făcut vizibil în infraroșu în portocaliu și roșu. Aceasta se găsește în special la marginea bulei, care se extinde în mediul interstelar.
Există șuvițe de material stelar în roz, care se întind de-a lungul rămășiței, un amestec de elemente mai grele, cum ar fi oxigenul, neon și argon, precum și mai mult praf. Apoi, în mijloc se află bucla verde. Aceasta este partea cea mai ciudată, scrie IFL Science.
Cassiopeia A se află la o distanță de 11.000 de ani-lumină
„L-am poreclit Monstrul Verde în onoarea parcului Fenway din Boston. Dacă vă uitați cu atenție, veți observa că este împânzit de ceea ce par a fi mini-bule”, a spus Milisavljevic. „Forma și complexitatea sunt neașteptate și provocatoare de înțeles”.
Supernovele poluează mediul interstelar cu elemente mai grele, dar este o poluare bună. Este ceea ce sfârșește prin a crea planetele și toată viața de pe Pământ.
Studierea unor astfel de obiecte ne informează despre modul în care praful este răspândit. Ne informează asupra modului în care au luat naștere elementele constitutive ale Sistemului Solar, dar ne spune și cum gazul imaculat al galaxiilor timpurii, alcătuit din hidrogen și heliu, a ajuns să conțină toate elementele rămase care ne fac să fim noi.
„Înțelegând procesul de explozie a stelelor, citim propria noastră poveste a originilor”, a declarat Milisavljevic. După ce s-a extins timp de atâtea decenii, rămășița se întinde acum pe aproximativ 10 ani lumină. Cassiopeia A se află la o distanță de 11.000 de ani-lumină.
Vă recomandăm să mai citiți și:
O fotografie uimitoare cu inelele lui Uranus, surprinsă de Telescopul Webb
Telescopul Webb a descoperit cele mai vechi patru galaxii observate vreodată
Webb a detectat apă în atmosfera turbulentă a unei planete din afara Sistemului Solar
Echipa care a dezvoltat Telescopul Spațial James Webb al NASA va primi un premiu de top