Sonde robotice au explorat ruinele centralei nucleare Fukushima și au dezvăluit că structurile de susținere par să fie deteriorate. Deși descoperirea nu este un motiv de îngrijorare imediată, experții se tem că ar putea deveni o problemă dacă un alt cutremur va avea loc în zonă.
Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) folosește sonde robotice controlate de la distanță pentru a explora adâncurile scufundate ale centralei nucleare și pentru a monitoriza operațiunile de curățare extrem de costisitoare.
Potrivit unui document dat publicității recent, unul dintre roboții companiei a surprins imagini cu piedestalul Unității 1, o structură de susținere pentru un reactor al cărui miez s-a topit în timpul dezastrului nuclear din 2011.
Jurnaliștii de la Associated Press au relatat că zidul de beton de 120 centimetri grosime al piedestalului prezintă semne de deteriorare semnificativă la bază, astfel că armătura de oțel de la interior a fost expusă.
Îngrijorarea este că cele trei reactoare avariate în 2011 conțin aproximativ 880 de tone de combustibil radioactiv topit. Potrivit IFL Science, TEPCO a încercat să obțină prima confirmare vizuală a combustibilului topit din reactorul Unității 1 pentru prima dată abia la sfârșitul lunii martie 2023. Operațiunile de curățare sunt în continuare o provocare, iar dacă aceste structuri de susținere vor ceda, atunci vor urma neplăceri mari pentru TEPCO.
Masao Uchibori, guvernatorul prefecturii Fukushima, a cerut TEPCO să evalueze de urgență dacă structura poate rezista unui alt cutremur, similar celui care a cauzat catastrofa din 2011.
Dezastrul nuclear de la Fukushima a avut loc în data de 11 martie 2011, atunci când un cutremur de magnitudine 9,0 a lovit coasta de est a Japoniei, astfel declanșând un tsunami de 15 metri care a ucis 18.000 de oameni de pe coasta de nord-est a Japoniei.
Valurile devastatoare au lovit centrala nucleară Fukushima Daiichi și au oprit alimentarea cu energie și sistemele de răcire esențiale. Asta a dus la topire în trei dintre reactoare și a eliberat cantități semnificative de radiație în atmosferă. Având în vedere amploarea, dezastrul de la Fukushima este considerat cel mai grav dezastru nuclear după Cernobîl din 1986.
Imaginile recente sunt doar o parte din problemă. În urma incidentului, centrala a fost inundată, iar asta a produs 1,3 milioane de tone de apă contaminată care a fost depozitată în 1.000 de tancuri la fața locului.
După dezbateri intense, TEPCO a anunțat recent că va demara planurile de deversare a apei contaminate în Oceanul Pacific. Decizia a generat furie din partea comunitățile locale de pescari, dar și din partea altor țări din apropiere. Planul ar putea părea periculos, însă este mai sigur decât am crede, fiind probabil singura opțiune viabilă.
Un expert susține că deversarea apei radioactive de la Fukushima în ocean este cea mai bună soluție
Japonia a aprobat deversarea apei de la centrala nucleară Fukushima în ocean
Dezastrul nuclear de la Fukushima a afectat copacii într-un mod cât se poate de ciudat
Japonia va deversa peste 1 milion de tone de apă contaminată de la Fukushima în Oceanul Pacific