Planurile NASA de a explora planeta Venus au întâmpinat o mare piedică. În 2022, planurile de lansare pentru misiunea VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopy) au fost amânate din 2027 până în 2031.
Totuși, propunerea de buget a Casei Albe pentru NASA, pentru 2024, anunțată în martie 2023, a stabilit finanțarea misiunii VERITAS la doar 1,5 miliarde de dolari pe an, potrivit Interesting Engineering.
Acest lucru plasează misiunea într-un „blocaj profund”, potrivit unui raport al Planetary Science.
Din cauza restricțiilor bugetare, se pare că NASA a direcționat o parte din fondurile pentru operațiunile de inginerie ale VERITAS către ale misiuni care se confruntă cu depășiri de costuri. Echipa științifică a VERITAS funcționează în continuare, deși cu un buget redus.
Din cauza acestor eșecuri, oamenii de știință sunt acum îngrijorați în legătură cu statutul altor două misiuni NASA legate de Venus.
„VERITAS are o sinergie incredibilă cu celelalte misiuni”, a declarat într-un interviu acordat Space.com Stephen Kane, astronom la Universitatea California din Riverside, SUA.
Misiunea VERITAS ar fi trebuit să dea startul „deceniului Venus” pentru NASA, în care trei misiuni majore urmau să investigheze atmosfera celui mai apropiat vecin planetar al nostru. Se aștepta ca echipa VERITAS să deschidă calea prin transmiterea unei sonde care să orbiteze în jurul lui Venus și să transmită date pe Pământ.
Recent, oamenii de știință au făcut presiuni pentru mai multe misiuni pe Venus. Aceștia au afirmat că planeta ar putea găzdui viață microbiană extraterestră în atmosfera sa. Un grup de oameni de știință a cerut chiar un zbor cu echipaj pe Venus, înainte să trimită oameni pe Marte.
Ultima misiune care a ajuns pe Venus a fost cea a navei spațiale Magellan a NASA, care a orbitat planeta în urmă cu aproape 30 de ani. Acum, însă, întârzierea misiunii VERITAS va avea probabil efecte în lanț pentru celelalte două misiuni pe care NASA le-a planificat.
Misiunea DAVINCI (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging), de exemplu, urma să zboare pe Venus la începutul anilor 2030. Această misiune, care va lansa o sondă în norii groși de pe Venus, se bazează pe datele obținute de la VERITAS. Oficialii NASA intenționau să utilizeze datele colectate de VERITAS pentru a ajuta la alegerea celui mai bun punct de intrare pentru sondă.
De asemenea, Agenția Spațială Europeană (ESA) are în lucru o misiune numită EnVision, care ar urma să ajungă pe Venus la începutul anilor 2030. ESA spera să dispună de datele VERITAS înainte de lansarea misiunii EnVision.
Din păcate, pare că cea mai recentă propunere de buget a Casei Albe pentru NASA ar putea avea repercusiuni de lungă durată pentru oamenii de știință care speră să afle mai multe despre geamănul malefic al Pământului.
Venus ar fi putut conține apă lichidă înainte să devină o planetă fierbinte, sugerează un studiu
Cum ne poate ajuta Inteligența Artificială să găsim viață extraterestră?
Eveniment unic în istoria planetei. Când a plouat timp de 2 milioane de ani?
Agenția Spațială Europeană nu mai vrea să trimită astronauți pe stația spațială a Chinei