De ce este Finlanda cea mai fericită țară din lume pentru al șaselea an la rând?
Finlanda a fost desemnată pentru al șaselea an consecutiv cea mai fericită țară din lume, potrivit World Happiness Survey.
Finlanda este urmată de Danemarca și Islanda. Dar totuși de ce sunt finlandezii cei mai fericiți oameni din lume? Ei bine, totul depinde de câțiva factori, cum ar fi inegalitatea venitului minim (diferența dintre cei mai bine plătiți și cei mai prost plătiți), ajutorul social, libertatea de a lua propriile decizii și un nivel scăzut de corupție.
Finlanda are și alte avantaje care contribuie la fericirea oamenilor. Țara are un sistem de sănătate public descentralizat și un sector de sănătate privat foarte restrâns, un aspect mult mai eficient decât alternativele folosite de alte țări. Mai mult, transportul public este accesibil financiar oricui, iar aeroportul din Helsinki este considerat cel mai bun din Europa de Nord.
„Fericirea este undeva între prea puțin și prea mult”
Există un proverb finlandez care spune că „fericirea este undeva între prea puțin și prea mult”.
Finlanda, Norvegia și Ungaria au niveluri similare de inegalitate a venitului minim, însă oamenii din Finlanda sunt, în medie, mai fericiți. Dar de ce?
Potrivit World Inequality Database, cei mai bine plătiți 10% dintre locuitorii Finlandei obțin o treime din toate veniturile (adică 33%). Același grup obține 36% în Regatul Unit și 46% în Statele Unite, potrivit Science Alert.
Aceste diferențe nu par semnificative, însă au un efect uriaș asupra fericirii pentru că rămâne mai puțin pentru restul oamenilor în țările cu inegalitate, iar bogații devin mai temători. Atunci când un grup mic de oameni devine mai bogat, teama este de înțeles.
Finlanda are un sistem școlar corect și echitabil
În 2021, un profesor de sociologie a sugerat că oamenii din țările nordice par să fie mai fericiți doar pentru că au așteptări mai rezonabile. Însă, asta nu poate explica de ce Finlanda este atât de diferită de Norvegia în ceea ce privește fericirea.
Mai contează și faptul că Finlanda are un sistem școlar mai corect și echitabil decât Norvegia. De asemenea, finlandezii beneficiază (atunci când este necesar) de locuințe sociale, astfel că există un nivel scăzut al oamenilor fără adăpost, dar și de un sistem de sănătate performant (chiar și in timpul pandemiei), precum și multe alte acolade.
Finlanda este pe locul 1, 2 sau 3 în clasamentele globale pentru succes economic și social, mult mai bine decât Norvegia. Totuși, țara are mai puțini bani (și petrol aproape deloc).
De ce nu se poate compara Ungaria cu Finlanda sau Norvegia
Spre exemplu, de ce nu se poate compara Ungaria cu Finlanda sau Norvegia deși are un nivel de inegalitate a veniturilor similar cu cele două țări nordice? Ar trebui menționat faptul că aici avem de-a face cu politici controversate. În 2022, Parlamentul European a sugerat că „Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină”.
Libertatea contează foarte mult pentru oameni, iar asta ar putea explica de ce Turcia și India au un nivel atât de scăzut al fericirii.
Prin comparație, Africa de Sud și China ar fi mai fericite decât ar sugera nivelul lor de inegalitate a veniturilor. Africa de Sud a devenit o țară democratică în 1994, la scurt timp după eliberarea lui Nelson Mandela, iar mulți oameni își amintesc și astăzi cum era înainte de acel moment. Oamenii din China nu sunt atât de speriați așa cum crede Occidentul.
Așadar, ce pot face oamenii pentru a fi mai fericiți? Primul pas este alegerea unui guvern care se va asigura că țara va fi mai egală din punct de vedere al veniturilor. După aceea, serviciile sociale (școli, spitale și locuințe sociale) trebuie să fie eficiente și echitabile.
Nu în ultimul rând, populația trebuie să aibă un nivel crescut de libertate și un nivel scăzut de frică.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ce mănâncă finlandezii, cei mai fericiți oameni din lume?
Cine a fost John Locke? „Fericirea sau nefericirea oamenilor este în mare parte opera lor”
Câți bani aduc, de fapt, fericirea? Un profesor de la Oxford răspunde!
O viață bună nu trebuie neapărat să fie una fericită și nu va fi întotdeauna plăcută