Iată 5 dintre cele mai comune alergii sezoniere
Alergiile sunt a șasea cauză principală a bolilor cronice în Statele Unite, conform Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie. Care sunt cele mai comune alergii sezoniere?
Unii dintre cei 50 de milioane de americani care se confruntă cu această afecțiune în fiecare an vor fi afectați de alergiile sezoniere comune. Spre exemplu, aproximativ 8% dintre adulții din SUA au rinită alergică, sau alergie la polen. Aceasta tinde să apară primăvara, vara și la începutul toamnei.
Pe de altă parte, în jur de 10 – 13% din populația lumii suferă de rinită alergică, iar 300 de milioane de oameni din toată lumea sunt afectați de astm.
Alergiile sezoniere apar atunci când sistemul imunitar confundă o substanță inofensivă din mediu cu un agent patogen periculos. În răspuns, organismul eliberează compuși precum histaminele, leucotrienele și prostaglandinele, care provoacă simptomele comune ale rinitei alergice, cum ar fi strănutul, tusea, curgerea nasului, lăcrimarea ochilor, congestie nazală și oboseală.
Dar ce substanțe sunt cel mai adesea de vină pentru rinita alergică? Iată 5 dintre cele mai comune alergii sezoniere!
Cele mai comune alergii sezoniere: 1. Alergia la polen de tufiș
Polenul este o substanță sub formă de pudră fină produsă de plante atunci când se reproduc. Părțile reproducătoare masculine ale plantelor (staminele florilor și conurile masculine ale coniferelor) eliberează aceste boabe microscopice în mediu.
Polenul este transportat de vânt, insecte sau alte animale către ovulul feminin. Când polenul din aer rămâne prins în căile nazale ale persoanelor alergice la acesta, poate provoca inflamații și iritații la nivelul nasului și ochilor, conform Yale Medicine.
Polenul este principalul vinovat pentru alergiile de la sfârșitul verii și de la începutul toamnei. Potrivit Fundației pentru Astm și Alergie din America (AAFA), plantele obișnuite care provoacă simptome alergice includ ciulinul, spanacul sălbatic, pelinul negru, știrul, salsola, Artemisia tridentata și tufișul alergător. Cu toate acestea, în fruntea listei „infractorilor” se află ambrozia (Ambrosia artemisiifolia).
2. Alergia la polen de iarbă
Polenul de iarbă, ca și polenul de tufiș, este ușor și călătorește prin aer. Pentru nordul Statelor Unite, sezonul alergiilor la polenul de iarbă durează în principal din aprilie până în iunie. În sud, unele ierburi pot provoca alergii pe tot parcursul anului, menționează Live Science.
Există sute de tipuri de ierburi, dar doar câteva provoacă simptome de alergie. Dacă sunteți alergici la un tip de iarbă, asta nu înseamnă neapărat că veți fi alergici și la altele.
Ierburile comune care pot declanșa rinita alergică în nordul Statelor Unite includ Timoftica (Phleum pratense), floarea fânului (Poa pratensis), secara (Lolium perenne) și păiușul înalt (Festuca arundinacea).
Ierburile comune care declanșează febra fânului în sud includ iarba de Bahia (Paspalum notatum), pirul gros (Cynodon dactylon), Eremochloa ophiuroides, costreiul mare (Sorghum halepense), Iarba Sfântului Augustin (Stenotaphrum secundatum) și mai multe specii de Zoysia.
Cele mai comune alergii sezoniere: 3. Alergia la polenul copacilor
Polenul de copac este primul care apare în fiecare an în Statele Unite. În unele state din sud, copacii pot produce polen încă din ianuarie, în timp ce producția de polen începe de obicei în aprilie în nord. Mulți copaci produc polen până în luna mai, ceea ce se suprapune cu sezonul de polen de iarbă.
Alergiile comune la polen de arbori sunt declanșate de stejar, arțar, mesteacăn, cedru, ienupăr, Juniperus ashei și eucalipt. Juniperus ashei provoacă adesea alergii în decembrie în Texas, Oklahoma și alte state din sud. Fenomenul este supranumit „Southwest Cedar Fever” sau „Texas Cedar Fever”. Se știe că Juniperus ashei eliberează atât de mult polen încât arată ca fumul,
4. Alergia la mucegai și la spori de ciuperci
Mucegaiul este un tip de ciupercă care se reproduce prin trimiterea de mici spori în aer. Mucegaiul se dezvoltă în medii calde, întunecate și umede. Mucegaiul poate fi găsit în interior pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, simptomele alergiei cauzate de sporii de ciuperci sunt mai frecvente din iulie până la începutul toamnei.
Multe tipuri de mucegai cresc pe bușteni putrezi și pe frunze căzute, în grămezi de compost și pe ierburi și cereale. Mucegaiul nu moare la temperaturi scăzute. În schimb, devine inactiv în timpul iernii și reapare la suprafață primăvara.
În interior, ciupercile tind să crească în zone umede, cum ar fi băi, bucătării și subsoluri. Tipurile comune de mucegai care provoacă simptome de alergie includ Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, și Penicillium.
Ciupercile alimentare, cum ar fi ciupercile sau alimentele care conțin drojdie, nu provoacă de obicei simptome de alergie la nivelul nasului, ochilor și plămânilor. Reacțiile la ciupercile alimentare sunt adesea cauzate de efectul direct al alimentelor asupra vaselor de sânge.
Cele mai comune alergii sezoniere: 5. Alergia la acarieni
Acarienii sunt creaturi mici cu opt picioare care aparțin clasei Arachnida, același grup taxonomic larg ca al păianjenilor și căpușelor. Sute de acarieni pot trăi într-un singur gram de praf. Aceștia au tendința de a se ascunde în covoare, mobilier, lenjerie de pat, haine, jucării moi și blana animalelor de companie.
Acarienii trăiesc bine și se înmulțesc ușor la temperaturi de 20-25 de grade Celsius. De asemenea, acarienilor le plac nivelurile de umiditate de 70% până la 80%. Alergiile la acarieni apar adesea în lunile mai reci ale anului, când oamenii petrec mai mult timp în interior, în jurul intervalului de temperatură preferat al acarienilor.
Acarienii se hrănesc în principal cu fulgii mici de piele umană pe care oamenii îi elimină în fiecare zi. Un adult mediu poate pierde până la 1,5 grame de piele pe zi, ceea ce este suficient pentru a hrăni 1 milion de acarieni.
Atât părțile corpului, cât și deșeurile acarienilor pot provoca simptome de alergie, cum ar fi dificultăți ușoare de respirație, constricție în piept și eczeme.
Cum puteți scăpa de alergia la acarieni?
Primul pas în abordarea unei alergii la acarieni este gestionarea mediului, cum ar fi ștergerea suprafețelor și utilizarea huselor cu fermoar, rezistente la alergeni, pentru perne, saltele și arcuri, potrivit Harvard Health.
Medicamentele antialergice eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi spray-urile nazale cu steroizi și antihistaminice, pot fi de asemenea utile. Cea mai nouă opțiune de tratament pentru alergia la acarieni implică imunoterapia sublinguală (SLIT), un tip de medicament oral.
Vă recomandăm să citiți și:
Zgomotul produs de trafic crește hipertensiunea arterială
Cheia pentru a evita demența nu este un secret, spune o neurocercetătoare
Vești proaste! Dulciurile ne schimbă creierul
Scanările cerebrale au dezvăluit ce impact are ayahuasca asupra creierului