Nivelurile mari de litiu din apă cresc ușor riscul ca femeile însărcinate să dea naștere unui copil diagnosticat cu tulburare de spectru autist (TSA).
Studiul, realizat de UCLA Health (SUA) și publicat în JAMA Pediatrics, ar putea fi primul care identifică faptul că litiul natural din apă este un posibil factor de risc din mediu pentru autism.
Trebuie menționat faptul că noul studiu nu a arătat cauzalitate între litiul din apă și riscul de autism.
„Orice contaminant al apei potabile care poate afecta creierul uman în curs de dezvoltare merită o analiză intensă”, a spus dr. Beate Ritz, autoare principală a studiului.
„În viitor, sursele antropogenice de litiu din apă pot deveni mai răspândite din cauza utilizării bateriilor cu litiu și a eliminării în gropile de gunoi cu potențial de contaminare a apelor subterane. Rezultatele studiului nostru se bazează pe date daneze de înaltă calitate, dar studiile trebuie să fie refăcute și pe alte populații și în alte zone ale lumii”, a continuat ea.
Datorită efectelor de stabilizare a stării de spirit ale litiului, unii compuși de litiu au fost folosiți pentru mult timp ca tratament pentru depresie și tulburări bipolare. Cu toate acestea, a existat o dezbatere cu privire la faptul dacă mamele pot lua în siguranță litiu în timpul sarcinii, pe fondul dovezilor tot mai mari că acesta este asociat cu un risc mai mare de avort spontan și de anomalii sau defecte cardiace la nou-născuți, scrie Medical Xpress.
Ritz, ale cărei cercetări se concentrează asupra modului în care expunerea la mediu influențează tulburările de neurodezvoltare și bolile neurodegenerative, a spus că a decis să examineze posibila asociere dintre nivelurile mari de litiu din apă și riscul de autism după ce a constatat că au existat puține cercetări pe oameni despre modul în care litiul afectează creșterea și dezvoltarea creierului.
Ea a descoperit că unele cercetări experimentale au indicat faptul că litiul, care se numără printre alte metale care se găsesc adesea în apă, ar putea afecta o cale moleculară importantă implicată în neurodezvoltare și autism.
Dr. Zeyan Liew, prim autor al studiului, spune că cercetările anterioare au arătat că ingerarea cronică de litiu în cantități mici poate influența apariția de tulburări neuropsihiatrice. Dar nici un studiu nu a căutat să vadă dacă litiul din apa consumată de femeile însărcinate afectează neurodezvoltarea fătului.
Cercetătorii au analizat nivelurile de litiu din surse de apă ce acoperă jumătate din populația Danemarcei, punându-le în raport cu copii născuți în perioada 1997-2013, dintre care 12.799 au fost diagnosticați cu autism, iar 63.681 nu au avut tulburarea.
Odată cu nivelurile mari de litiu din apă a crescut și riscul pentru un diagnostic de TSA, notează cercetătorii.
În comparație cu cea mai scăzută cuartilă a nivelurilor de litiu înregistrate (cu alte cuvinte, cele din percentila 25), nivelurile de litiu din a doua și a treia cuartilă au fost asociate cu un risc de autism cu 24-26% mai mare. În quartila cea mai înaltă, riscul a fost cu 46% mai mare în comparație cu cea mai mică quartilă.
Ei au descoperit, de asemenea, că asocierea dintre nivelurile de litiu și riscul de autism a fost puțin mai puternică pentru cei care trăiesc în zonele urbane, comparativ cu orașele mai mici și zonele rurale.
Danemarca a fost ideală pentru acest studiu deoarece danezii sunt cei mai mici consumatori de apă îmbuteliată, bazându-se în mare parte pe apa de la robinet. Țara are, de asemenea, un sistem robust de măsurare a urmelor de metale și ale altor contaminanți din alimentarea cu apă.
Ritz a spus că nivelurile de litiu din apa Danemarcei, în comparație cu alte țări, sunt probabil în intervalul scăzut până la moderat.
Planta invazivă cu potențial anti-îmbătrânire
Originile empatiei umane s-ar putea afla în ocean?
De ce este imposibil să eliminăm în totalitate fenomenul de burnout?
Un studiu a arătat, în premieră, cum poate duce hipertensiunea la demență