Puțin stres nu i-a făcut rău nimănui, dar stresul repetat poate afecta sănătatea. Iată activitatea care reduce stresul cronic!
În zilele noastre, multor oameni le este greu să se deconecteze. Inflația, încălzirea globală și violența sunt în creștere. Bătăușii proliferează pe rețelele de socializare. Știrile prezintă în mod constant lucruri supărătoare, iar oamenii se confruntă adesea cu situații personale sau profesionale dificile.
Aproximativ jumătate dintre americani au declarat că s-au confruntat cu stres în ziua precedentă, conform unui sondaj Gallup Poll din octombrie anul trecut, o constatare care a fost consistentă pentru cea mai mare parte a anului 2022. Finanțele personale și evenimentele actuale și politice au fost surse majore de stres pentru o treime sau mai mult dintre adulți, a descoperit în octombrie un sondaj CNN, condus în parteneriat cu Kaiser Family Foundation.
Stresul nu este rău în mod inerent, a spus Richard Scrivener, antrenor personal și manager de dezvoltare de produse la Trainfitness din Londra, o companie de tehnologie educațională. Stresarea mușchilor prin antrenamentul cu greutăți, de exemplu, duce la schimbări benefice.
În plus, stresul pe termen scurt la persoanele sănătoase, de obicei, nu este un pericol. „Dar dacă stresul este continuu, în special la persoanele în vârstă sau bolnave, efectele pe termen lung ale răspunsului la stres pot duce la probleme semnificative de sănătate”, a spus Scrivener.
Stresul apare atunci când te confrunți cu o situație nouă, imprevizibilă sau amenințătoare și nu știi dacă o poți gestiona cu succes, a spus dr. Karmel Choi, psiholog clinician și profesoară asistentă la Centrul pentru Psihiatrie de Precizie din cadrul Harvard Medical School și la Massachusetts General Hospital din Boston (SUA).
Atunci când ești stresat fizic sau emoțional, corpul tău intră în modul de „luptă sau fugi”. Cortizolul trece prin sistem, semnalându-i organismului să elibereze glucoză. Glucoza, la rândul său, oferă energie mușchilor, astfel încât să fii mai bine pregătit să lupți împotriva unei amenințări sau să fugi. În timpul acestui val de cortizol, ritmul cardiac poate crește, respirația poate deveni rapidă și poți simți greață sau amețeală.
Dacă ai cu adevărat nevoie să lupți sau să fugi de un prădător, nivelul de cortizol va scădea din nou odată ce conflictul s-a încheiat. Când ești stresat cronic, totuși, acele niveluri rămân ridicate.
Rămânerea în această stare nu este bună, deoarece nivelurile ridicate de cortizol pot exacerba problemele de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și problemele gastrointestinale cronice, potrivit Clinicii Cleveland. De asemenea, stresul poate provoca sau contribui la anxietate, iritabilitate, somn prost, abuz de substanțe, neîncredere sau îngrijorare cronică și multe altele.
Din fericire, există multe modalități de a combate stresul. Păstrează o rutină zilnică, dormi mult, mănâncă alimente sănătoase și limitează-ți timpul de urmărire a știrilor sau de stat pe rețelele sociale, recomandă Organizația Mondială a Sănătății. De asemenea, este de ajutor să rămâneți conectat cu ceilalți și să folosiți practici calmante, cum ar fi meditația și respirația profundă. Totuși, activitatea care reduce stresul cronic cel mai bine este activitatea fizică.
„Exercițiile fizice sunt remarcabil de eficiente în gestionarea stresului psihologic”, a spus Choi.
„Mișcarea nu elimină factorul care provoacă stresul, dar poate stimula starea de spirit, reduce tensiunea și îmbunătățește somnul, toate acestea fiind afectate de stres, și, în cele din urmă, acest lucru îi poate ajuta pe oameni să-și abordeze provocările într-un mod mai echilibrat”, explică ea.
Numeroase studii susțin efectul pozitiv al exercițiilor asupra stresului. Activitatea fizică, și în special exercițiile fizice, au redus semnificativ simptomele de anxietate, conform unui studiu publicat în Advances in Experimental Medicine and Biology, de exemplu.
În mod similar, un studiu din Frontiers in Psychology efectuat de studenți a constatat că angajarea regulată în exerciții aerobe de intensitate scăzută până la moderată timp de șase săptămâni a ajutat la atenuarea simptomelor depresive și a stresului perceput.
Motivul pentru care exercițiul este atât de eficient în înlăturarea stresului este destul de simplu. Exercițiile fizice determină organismul să producă mai multe endorfine, care sunt neurotransmițători care stimulează starea de spirit. Mișcarea combate, de asemenea, nivelurile crescute de cortizol, hormonul stresului, îmbunătățind în același timp fluxul sanguin.
Activitatea care reduce stresul cronic nu este, de fapt, una singură. În timp ce studiile arată că exercițiile aerobice, cum ar fi înotul, alergarea, dansul și boxul, pot fi cele mai eficiente în a face ca endorfinele care stimulează starea de spirit să treacă prin corp, formele mai blânde de activitate fizică funcționează și ele. Gândiți-vă la yoga, antrenamentul de forță și mersul pe jos. Uneori mai puțin înseamnă mai mult.
„Ceea ce vedem din date este că de fapt trebuie să vă mișcați mai puțin decât spun recomandările generale pentru a vedea efecte pozitive asupra dispoziției”, a spus Choi.
Deoarece sarcinile aducătoare de stres se pot schimba săptămânal sau chiar zilnic, Scrivener a spus că poate fi util să-ți modifici exercițiul în funcție de starea de spirit. Te simți vesel de 8 pe o scară de la 1 la 10? Mergi la alergat! Te simți vesel doar la nivel de 3? Optează pentru ceva blând. „O sesiune de stretching de 15 minute urmată de o plimbare liniștită cu bicicleta timp de 15 minute sau înotul timp de 30 de minute urmat de o sesiune de saună”, a spus el.
Întrucât angajamentul social este un factor de protecție puternic pentru sănătatea mintală pozitivă, Choi încurajează angajarea în exerciții alături de alte persoane. Studiile au arătat și că petrecerea de timp în natură îmbunătățește starea de spirit, așa că exercițiile în aer liber cu prietenii pot oferi și mai multe beneficii.
Oamenii de știință continuă să studieze legătura dintre stres și activitatea fizică. Un mic studiu publicat recent a constatat că combinarea atenției cu activitatea fizică poate îmbunătăți somnul și poate ajuta la reglarea emoțiilor mai mult decât o pot face cele două separat, a spus Choi.
Ea a avertizat că oamenii trebuie să fie atenți să nu exagereze cu exercițiile fizice sau să se bazeze exclusiv pe ele pentru a le face față provocărilor. Procedând astfel, se poate produce mai mult stres.
De asemenea, este important să ne amintim că oamenii sunt pregătiți să elibereze stresul într-un mod fizic, indiferent de vârstă, a spus Honig, asistent social. „Vedem la copii permisiunea de a se arunca în perne pentru a elibera emoțiile intense. Nu devenim prea bătrâni pentru a elibera stresul într-un mod fizic. Pur și simplu, suntem prea conformiști pentru a mai face acest lucru”, a spus ea.
O substanță folosită la curățătorii ar putea fi o cauză majoră pentru Parkinson
Cercetătorii au reușit să obțină pui de șoareci din doi masculi
Proteinele din alimentele fără carne pot declanșa alergii la soia și arahide
Mirosul cărților vechi: cum apare și de ce ne place atât de mult?