Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Cedars-Sinai descrie modul în care ChatGPT, un chatbot de inteligență artificială, poate contribui la îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate pentru pacienții cu ciroză și cancer hepatic prin furnizarea de informații ușor de înțeles despre cunoștințele de bază, stilul de viață și tratamentele pentru aceste afecțiuni.
Rezultatele, publicate în revista Clinical and Molecular Hepatology, supusă evaluării colegiale, evidențiază potențialul sistemului de inteligență artificială de a juca un rol în practica clinică.
„Pacienții cu ciroză sau cancer hepatic și îngrijitorii lor au adesea nevoi nesatisfăcute și cunoștințe insuficiente despre gestionarea și prevenirea complicațiilor bolii lor”, a declarat Brennan Spiegel, director al Health Services Research la Cedars-Sinai și co-autor corespondent al studiului.
„Am constatat că ChatGPT – deși are limitări – poate ajuta la responsabilizarea pacienților și la îmbunătățirea cunoștințelor de sănătate pentru diferite populații”.
Pacienții diagnosticați cu cancer de ficat și ciroză, o boală hepatică în stadiu terminal care este, de asemenea, un factor de risc major pentru cea mai frecventă formă de cancer de ficat, necesită adesea un tratament extins care poate fi complex și dificil de gestionat.
„Complexitatea îngrijirii necesare pentru această populație de pacienți face ca împuternicirea pacienților cu cunoștințe despre boala lor să fie crucială pentru obținerea unor rezultate optime”, a declarat Alexander Kuo, director medical al departamentului de medicină de transplant hepatic de la Cedars-Sinai și co-autor al studiului, publicat în Clinical and Molecular Hepatology. ,,Deși în prezent există resurse online pentru pacienți și îngrijitori, literatura disponibilă este adesea lungă și dificil de înțeles pentru mulți, subliniind opțiunile limitate pentru acest grup”.
Modelele de inteligență artificială pentru educație personalizată ar putea contribui la creșterea cunoștințelor și educației pacienților, a remarcat Kuo. Unul dintre acestea este ChatGPT, care înseamnă transformator generativ pre-antrenat.
Acesta a devenit rapid popular pentru textul său asemănător cu cel uman în conversațiile chatbot, în care utilizatorii pot introduce orice solicitare, iar acesta va genera un răspuns pe baza informațiilor stocate în baza sa de date.
Acesta a demonstrat deja un anumit potențial pentru profesioniștii din domeniul medical, scriind rapoarte medicale de bază și răspunzând corect la întrebările de la examenele studenților la medicină.
Pentru a verifica acuratețea modelului de Inteligență Artificială în ceea ce privește cunoștințele sale atât despre ciroză, cât și despre cancerul hepatic, cercetătorii au prezentat ChatGPT 164 de întrebări frecvente din cinci categorii.
Răspunsurile ChatGPT au fost apoi clasificate independent de doi specialiști în transplant hepatic. Fiecare întrebare a fost adresată de două ori lui ChatGPT și a fost clasificată fie ca fiind cunoștințe de bază, diagnostic, tratament, stil de viață sau medicină preventivă.
Rezultatele studiului includ: ChatGPT a răspuns corect la aproximativ 77% dintre întrebări, oferind un nivel ridicat de acuratețe la 91 de întrebări dintr-o varietate de categorii.
Modelul a oferit, de asemenea, sfaturi practice și utile pacienților și îngrijitorilor cu privire la următorii pași de adaptare la un nou diagnostic. Cu toate acestea, studiul nu a lăsat nicio îndoială că sfaturile oferite de un medic sunt superioare, scrie EurekAlert.
„În timp ce modelul a reușit să demonstreze o capacitate puternică în domeniile cunoștințelor de bază, stilului de viață și tratamentului, acesta a suferit în ceea ce privește capacitatea de a oferi recomandări personalizate în funcție de regiunea în care locuiește solicitantul”, a declarat Yeo. „Acest lucru se datorează, cel mai probabil, recomandărilor variate în intervalul de supraveghere a cancerului hepatic și indicațiilor raportate de diferite societăți profesionale. Dar sperăm că va fi mai precisă în abordarea întrebărilor în funcție de locația celor care se interesează”.
Directorul OpenAi se teme de ChatGPT, iar oamenii râd de el. „Nu este amuzant!”
Clona ChatGPT de la Stanford a costat doar 600 de dolari pentru a fi produsă
Chatbotul Bard al Google, rivalul lui ChatGPT, este de acum disponibil
ChatGPT ne-ar putea înlocui cât de curând. Iată ce joburi sunt în pericol!