China va lansa o mega-constelație de sateliți pe orbita joasă a Pământului
Programul spațial al Chinei se pregătește să lanseze primii sateliți ai propriei sale mega-constelații de transmisie în bandă largă, într-un efort care ar putea rivaliza în cele din urmă cu rețeaua Starlink de la SpaceX.
China Aerospace Science and Technology Corporation a dezvăluit că intenționează să modifice treapta superioară a rachetei Long March 5B pentru a lansa sateliți pe orbita joasă a Pământului, potrivit Futurism.
O rachetă modificată este deja în lucru și va fi lansată în a doua jumătate a anului 2023, dacă totul va decurge conform planului.
„Guowang”, o mega-constelație de 13.000 de sateliți
Obiectivul Chinei este acela de a desfășura în cele din urmă un total de 13.000 de sateliți, o mega-constelație denumită „Guowang” sau rețea națională, care ar putea oferi țării o alternativă la concurenții Occidentali, inclusiv la ofertele SpaceX și Amazon.
China a accelerat producția de sateliți mici, un proces care permite producerea a sute de sateliți în fiecare an.
„În următorii câțiva ani, seria de rachete Long March 5 va fi transferată la etapa de lansare de mare densitate, pentru a răspunde nevoilor țării pentru un acces rapid și la scară largă în spațiu”, a declarat Liu Bing, directorul departamentului de proiectare generală al Academiei Chineze de Tehnologie a Vehiculelor de Lansare, pentru agenția chineză de știri de stat.
Oficialii spun că statul chinez își accelerează eforturile, astfel încât să își desfășoare constelația „înainte de finalizarea Starlink”, după cum au scris profesorul asociat Xu Can de la Universitatea de Inginerie Spațială a Armatei Populare de Eliberare (PLA) din Beijing și colegii săi într-o scrisoare recentă.
Acest lucru „ar asigura că țara noastră are un loc pe orbita joasă și ar împiedica o constelație Starlink să preia în mod excesiv resursele orbitei joase”.
Rețeaua ar putea oferi Chinei un avans semnificativ
China a folosit deja platforma sa de rachete Long March 5B pentru a lansa pe orbită o serie de module ale noii sale stații spațiale Tiangong. Între timp, alte câteva companii comerciale de lansare se oferă deja să dezvolte rachete capabile să lanseze sateliții mega-constelației Guowang.
Dacă eforturile programului spațial al țării vor fi un succes, s-ar putea să ne aflăm în fața unui punct de inflexiune pentru industria spațială comercială. Rețeaua ar putea oferi Chinei un avans semnificativ și poate chiar un avantaj militarist.
Vă mai recomandăm și:
Cum încearcă Europa să ajungă din urmă China în menținerea materiilor prime vitale?
De ce nu putem construi o stație spațială pe Lună?
O stație spațială exclusiv privată este în curs de construire în Italia
China a creat un sistem prin care să readucă în siguranță pe Pământ resturile sale spațiale