Durata noastră de viață ar putea avea o limită, dar cât de mult pot trăi oamenii de fapt?

01 04. 2023, 12:00

Are durata de viață umană o limită? O nouă cercetare care încearcă să răspundă la această întrebare veche a ajuns la concluzia că, dacă există o limită maximă a duratei de viață umană, în prezent nu suntem aproape de a o atinge.

Estimările privind durata maximă a vieții umane au crescut de-a lungul istoriei înregistrate. Se spune că evreii de la sfârșitul Epocii Bronzului considerau că 80 de ani este durata maximă de viață, apoi, 1.000 de ani mai târziu, romanii au estimat-o la 100 de ani.

Epoca modernă industrializată a ridicat și mai mult miza prin progresele în înțelegerea medicală și îmbunătățirea asistenței sociale. Recordul actual pentru cea mai bătrână persoană din toate timpurile este Jeanne Calment, care a murit în 1997, la vârsta de 122 de ani. Dar s-ar putea ca ea să nu mai fie deținătoarea recordului pentru prea mult timp. Potrivit acestui ultim studiu, încă nu am văzut cel mai bătrân om din toate timpurile.

Pentru a ajunge la aceste constatări, cercetătorii de la University of South Florida și University of Georgia au făcut o incursiune în datele istorice și actuale privind persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 100 de ani din 19 țări industrializate din întreaga lume.

Estimările privind durata maximă a vieții umane au crescut de-a lungul istoriei

Scopul lor a fost de a afla dacă creșterea continuă a duratei de viață din ultimul secol atinge un platou, indicând că ne-am putea apropia de o limită maximă a duratei de viață. Analiza lor statistică a arătat că unele persoane care s-au născut înainte de 1950 ar putea să doboare recordurile de longevitate în următoarele decenii, cu condiția ca sănătatea lor să fie garantată de stabilitate politică și economică.

Dacă ne uităm la tendințele actuale, este foarte probabil ca o persoană născută în anii 1930 sau 1940 să bată recordul mondial în următoarele decenii. Autorii studiului susțin că „femeile japoneze – care sunt deja aproape de atingerea recordurilor de longevitate – sunt pur și simplu în fruntea acestui fenomen”.

Cercetătorii nu susțin că extrema extremă a duratei de viață a oamenilor va crește la nesfârșit – la un moment dat, am putea atinge o vârstă maximă, cred ei. Cu toate acestea, nu este clar deocamdată ce vârstă este aceea, scrie IFL Science.

Organismul uman ar putea avea o durată maximă de viață de 150 de ani

„Am constatat că unele cohortele născute între aproximativ 1900 și 1950 se confruntă cu o amânare a mortalității fără precedent din punct de vedere istoric, dar sunt încă prea tinere pentru a bate recordurile de longevitate. Pe măsură ce aceste cohorte ating vârste avansate în următoarele decenii, recordurile de longevitate ar putea, prin urmare, să crească semnificativ”, scriu autorii studiului.

„Rezultatele noastre confirmă lucrările anterioare care sugerează că, dacă există o limită maximă a duratei de viață umană, nu ne apropiem încă de ea”, au adăugat ei.

În 2021, un alt studiu susținea că organismul uman are o durată maximă de viață de 150 de ani. Această cercetare a abordat întrebarea de pe o poziție biomedicală, spre deosebire de acest ultim studiu care a analizat doar tendințele statistice.

Este puțin probabil ca dezbaterea să fie soluționată în curând. În timp ce unii oameni de știință susțin că există o limită maximă a duratei de viață, alții susțin că nu există nicio dovadă că există o astfel de barieră rigidă.

Studiul este publicat în PLOS ONE.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Praful spațial ar putea transporta viața extraterestră prin galaxie

Astronomii au găsit zone misterioase care ar putea fi „sanctuare” pentru viața extraterestră

Cum ne poate ajuta Inteligența Artificială să găsim viață extraterestră?

Mai multe forme de viață decât ne-am imagina ar putea trăi în adâncurile întunecate ale oceanului