O chiftea de mamut a fost creată de o companie australiană care încearcă să „readucă la viață” carnea animalelor dispărute de demult.
Proiectul a fost conceput pentru a demonstra potențialul cultivării de carne din celule, fără nevoia de a măcelări animale, dar și pentru a evidenția legătură dintre creșterea animalelor la scară largă și distrugerea vieții sălbatice și criza climatică.
Chifteaua de mamut a fost produsă de compania australiană Vow, care a ales o abordare diferită a conceptului de carne crescută în laborator.
Există o sumedenie de companii care încearcă să găsească alternative pentru carnea convențională. Însă Vow încearcă să combine celule de la specii neconvenționale pentru a crea noi tipuri de carne.
Compania a analizat deja potențialul pentru mai bine de 50 de specii, inclusiv alpaca, bizonul american, crocodilul, cangurul, păuni și diferite tipuri de pești.
Prima carne crescută în laborator care va fi vândută consumatorilor va fi cea de prepeliță japoneză, iar compania a anunțat că va ajunge în restaurantele din Singapore în acest an.
„Avem o problemă de comportament atunci când vine vorba de consumul de carne. Scopul este să ajungem la o tranziție de la consumul de proteină animală convențională la consumul de lucruri care pot fi produse în sistemele electrificate”, a declarat George Peppou, director executiv al Vow.
„Noi credem că cea mai bună modalitate este să inventăm carne. Căutăm celule care sunt ușor de crescut, sunt gustoase și nutritive, iar apoi le combinăm pentru a crea o carne delicioasă”, a adăugat Peppou.
„Am ales mamutul lânos pentru că este un simbol al pierderii diversității și al schimbărilor climatice”, a precizat Tim Noakesmith, co-fondator al companiei, citat de The Guardian.
Mamutul lânos ar fi fost dus la dispariție din cauza vânatului excesiv de către oameni și a încălzirii planetei după ultima era glaciară.
Alternativele la carne pe bază de plante sunt acum la ordinea zilei însă carnea crescută în laborator reproduce gustul cărnii convenționale. În 2018, o altă companie a folosit ADN de la un animal dispărut pentru a crea „ursuleții gelatinoși” (Gummy bears) din gelatină de la mastodont, un alt animal similar elefantului.
Totuși, nimeni nu a gustat deocamdată chifteaua de mamut.
„Nu am mai [interacționat cu] această proteină de mii de ani, așa că nu știm cum ar reacționa sistemul nostru imunitar. Dar dacă am mânca așa ceva din nou, cu siguranță ar trebui să fie acceptat de autoritățile de reglementare”, a explicat Ernst Wolvetang, profesor la Institutul Australian pentru Bioinginerie din cadrul Universității Queensland, care a creat împreună cu Vow proteina de mușchi de mamut.
Proteinele din alimentele fără carne pot declanșa alergii la soia și arahide
Noi antioxidanți au fost găsiți în carnea de vită, de pui și de porc
O măcelărie antică dezvăluie că strămoșilor noștri le plăcea carnea de hipopotam
Un consum excesiv de carne cu nitriți crește riscul de cancer, spun cercetătorii