Celulele receptoare ale gustului, care interacționează cu substanțele chimice primite din alimente și din alte surse, apar pe limbă în grupuri de 50-150. Fiecare dintre aceste grupuri formează un mugure gustativ, care este grupat împreună cu alți muguri gustativi în papilele gustative. Papilele gustative sunt încorporate în epiteliul limbii și intră în contact cu mediul exterior printr-un por gustativ.
Procese subțiri (microvilli) se extind de la capetele exterioare ale celulelor receptoare prin porul gustativ, unde procesele sunt acoperite de mucusul care căptușește cavitatea bucală.
La capetele lor interioare, celulele receptoare ale gustului fac sinapsă, sau se conectează, cu neuronii senzoriali aferenți, celule nervoase care conduc informațiile către creier.
Fiecare celulă receptoare face sinapsă cu mai mulți neuroni senzoriali aferenți, iar fiecare neuron aferent se ramifică în mai multe papile gustative, unde fiecare ramură intră în contact cu mai multe celule receptoare.
Neuronii senzoriali aferenți apar în trei nervi diferiți care merg spre creier – nervul facial, nervul glosofaringian și nervul vag. Celulele receptoare gustative ale vertebratelor sunt reînnoite continuu pe tot parcursul vieții organismului.
În medie, limba umană are între 2.000 și 8.000 de papile gustative, ceea ce presupune că există sute de mii de celule receptoare.
Cu toate acestea, numărul de papile gustative variază foarte mult. De exemplu, pe centimetru pătrat pe vârful limbii, unele persoane pot avea doar câteva papile gustative individuale, în timp ce altele pot avea mai mult de o mie, această variabilitate contribuie la diferențele în ceea ce privește senzațiile gustative experimentate de diferite persoane.
Senzațiile gustative produse în cadrul unui mugure de gust individual variază, de asemenea, deoarece fiecare mugure de gust conține, de obicei, celule receptoare care răspund la stimuli chimici distincți – spre deosebire de același stimul chimic.
Ca urmare, senzația de gusturi diferite (adică sărat, dulce, acru, amar) este diversă nu numai în cadrul unui singur papilon gustativ, ci și pe întreaga suprafață a limbii.
Celulele receptoare de gust ale altor animale pot fi adesea caracterizate în moduri similare cu cele ale oamenilor, deoarece toate animalele au aceleași nevoi de bază în selectarea alimentelor, scrie Britannica.
De ce are ciocolata un gust atât de bun? Procesul care are loc la contactul cu saliva
Ce fel de gustări savurau spectatorii de la Colosseum?
Ce putem face pentru ca berea să aibă un gust mai bun?
Gustul vinului nu mai este același din cauza schimbărilor climatice