Un nou studiu condus de cercetători de la Colegiul American de Cardiologie a dezvăluit că expunerea constantă la zgomotul de pe șosea, motoarele care trosnesc, claxoanele și sirenele care urlă ar putea crește hipertensiunea arterială, potrivit unui comunicat de presă instituțional.
Cercetări anterioare au stabilit deja o legătură între traficul rutier zgomotos și un risc ridicat de dezvoltare a hipertensiunii, dar au lipsit unele dovezi în acest sens și nu a fost clare ce factor, zgomotul sau poluarea aerului, a fost mai semnificativ.
Studiul a fost publicat în JACC Advances.
„Am fost puțin surprinși de faptul că asocierea dintre zgomotul traficului rutier și hipertensiunea arterială a fost robustă chiar și după ajustarea pentru poluarea aerului”, a declarat Jing Huang, autorul principal al studiului și profesor asistent la Departamentul de Științe ale Sănătății Ocupaționale și de Mediu din cadrul Școlii de Sănătate Publică de la Universitatea Peking din Beijing, China.
Folosind date colectate timp de opt ani, cercetătorii au examinat numărul persoanelor care au dezvoltat hipertensiune arterială. Aceștia au descoperit că persoanele care locuiesc lângă zone cu trafic rutier zgomotos nu doar că au fost ma predispue să dezolte hipertensiune, dar riscul de a dezvolta hipertensiune a crescut odată cu creșterea nivelului de expunere la zgomot, conform Interesting Engineering.
Chiar și după ce au luat în considerare expunerea la particule fine și dioxid de nitrogen, aceste corelații au rămas valide. Cu toate acestea, cei care au fost expuși atât la zgomotul generat de trafic, cât și la poluarea aerului la niveluri ridicate au prezentat cel mai mare risc de hipertensiune arterială, indicând că poluarea aerului are, de asemenea, un impact.
„Zgomotul traficului rutier și polurea aerului cauzată de trafic coexistă în jurul nostru. Este esențial să explorăm efectele independente ale zgomotului traficului rutier, mai degrabă decât mediul total”, a spus Huang.
Noi politici la nivelul sistemului de sănătate publică ar putea contribui la reducerea efectelor negative ale zgomotului din traficul rutier. Acest lucru poate fi realizat prin măsuri, cum ar fi punerea în aplicare a unor reglementări mai stricte privind zgomotul și asigurarea respectării acestora, îmbunătățirea infrastructurii rutiere și a planificării urbane, precum și prin investiții în tehnologii mai noi pentru vehicule mai silențioase.
„Până în prezent, acesta este primul studiu prospectiv de mari dimensiuni care abordează în mod direct efectul zgomotului traficului rutier asupra incidenței hipertensiunii nou-diagnosticate”, a declarat Jiandong Zhang, specialist în boli cardiovasculare în cadrul diviziei de cardiologie de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA.
Cum ne împiedică poluarea luminoasă să vedem stelele?
Un nou studiu confirmă că mașinile electrice reduc poluarea și îmbunătățesc sănătatea
Industria combustibililor fosili este „incompatibilă cu supraviețuirea umană”, spune șeful ONU
Camioanele electrice produc mult mai puține emisii decât cele pe diesel