O mostră extrasă din asteroidul Ryugu, aflat la mare distanță de Pământ, a confirmat faptul că în rocile spațiale putem găsi nucleobaze de ARN.
Analizând praful transportat acasă de pe asteroidul Ryugu, s-a constatat că acesta conține uracil – una dintre cele patru nucleobaze care alcătuiesc ARN – pe lângă niacină, o formă a vitaminei B3, care joacă un rol important în metabolism.
Acest lucru se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată că elementele constitutive ale vieții se formează în spațiu și este posibil ca acestea să fi fost aduse, cel puțin parțial, pe Pământ prin bombardarea asteroizilor la începutul istoriei planetei noastre.
„Oamenii de știință au găsit anterior nucleobaze și vitamine în anumiți meteoriți bogați în carbon, dar întotdeauna a existat problema contaminării prin expunerea la mediul terestru”, spune astrochimistul Yasuhiro Oba de la Universitatea Hokkaido din Japonia.
„Deoarece nava spațială Hayabusa2 a colectat două mostre direct de pe asteroidul Ryugu și le-a livrat pe Pământ în capsule sigilate, contaminarea poate fi exclusă”.
Cum a apărut viața și cât de comună ar putea fi această apariție în galaxia Calea Lactee sunt două întrebări la care omenirea ar dori să afle răspunsul.
O modalitate este de a căuta elementele constitutive ale vieții în spațiu și de a explora mecanismele potențiale de livrare a acestora de acolo până aici.
După cum descoperim din ce în ce mai des, elementele constitutive ale vieții în spațiu sunt numeroase. Acestea au fost observate în praful care formează planete și în norii de praf care formează stele și care învăluie inima galaxiei noastre. Și au fost găsite în mai mulți meteoriți care au pătruns în atmosfera Pământului și au căzut la sol.
Împreună, dovezile sugerează că elementele constitutive ale vieții ar fi putut fi într-adevăr extraterestre, dar certitudinea a rămas evazivă până când oamenii de știință au putut exclude pătrunderea materialului terestru în rocile spațiale după sosirea lor aici.
Pentru a-și da seama ce se afla în probele imaculate pe care Hayabusa2 le-a adus de pe Ryugu, Oba și colegii săi au folosit o nouă tehnică pe care au dezvoltat-o pentru detectarea și identificarea la scară mică a bazelor nucleice în cantități infime.
Echipa a luat cele două probe, obținute din locații diferite de pe asteroid, le-a înmuiat în apă fierbinte și le-a supus la cromatografie lichidă de înaltă performanță cuplată cu spectrometrie de masă de înaltă rezoluție cu ionizare prin electrospray.
Această tehnică, atunci când a fost folosită pe meteoritul Murchison, care a căzut pe Pământ în 1969, a dat toate cele cinci nucleobaze canonice. Gama de biomolecule găsite în Ryugu a fost mai mică, dar totuși semnificativă, cred cercetătorii.
„Am găsit uracil în probe în cantități mici, în intervalul de 6-32 părți pe miliard (ppb), în timp ce vitamina B3 era mai abundentă, în intervalul de 49-99 ppb”, spune Oba. „Alte molecule biologice au fost găsite și în eșantion, inclusiv o selecție de aminoacizi, amine și acizi carboxilici, care se găsesc în proteine și, respectiv, în metabolism”.
Compușii identificați, care se alătură celor aproximativ 20 de aminoacizi descoperiți anterior în probele de pe Ryugu, diferă de cei găsiți în alți meteoriți bogați în carbon care au căzut pe Pământ, dar sunt în mare parte similari.
Acest lucru sugerează că biomoleculele ar putea fi destul de comune în meteoriții carbonați și ar fi putut ajunge pe Pământ în timpul perioadelor de bombardament.
În ceea ce privește modul în care au ajuns pe asteroizi, oamenii de știință cred că, de fapt, compușii care conțin azot s-ar fi putut forma din molecule mai simple, inclusiv formaldehidă, amoniac și cianură de hidrogen, scrie ScienceAlert.
Aceștia nu au fost găsiți în probele de pe Ryugu, dar probabil că au fost prezenți dacă, la începutul istoriei sale, asteroidul sau corpul său părinte a fost o cometă, acoperită cu gheață bogată în aceste molecule.
Cu toate acestea, Ryugu este doar începutul. NASA a colectat o mostră de pe un alt asteroid, Bennu, pe care o transportă acasă, pe Pământ, pentru analiză. Primele studii indică faptul că și acesta conține materiale organice care se potrivesc cu elementele constitutive ale vieții.
Cercetarea a fost publicată în Nature Communications.
Asteroidul Ryugu este plin de molecule necesare vieții, arată ultimele teste
Asteroidul Ryugu conține molecule organice mai vechi decât Soarele
Asteroidul Ryugu continuă să ofere informații valoroase despre Sistemul Solar
Concluziile de la primele analize ale „prafului de stele” colectat de pe asteroidul Ryugu