Iată alimentele cu același efect ca Ozempic, medicamentul care face senzație printre vedete
Ozempic, utilizat pentru tratarea diabetului de tip 2 și ca medicament pentru pierderea în greutate, conține semaglutidă, un ingredient activ care induce senzația de sațietate.
Dar cât de multă nevoie avem cu adevărat de medicamente precum Ozempic?
Putem folosi mâncarea ca medicament pentru a le înlocui?
Cum funcționează Ozempic?
Ingredientul activ din Ozempic este semaglutida, care funcționează prin inducerea senzației de sațietate. Acest sentiment de a fi satisfăcut sau „plin” suprimă pofta de mâncare. De aceea este conceput pentru pierderea în greutate.
Conferențiarul în Știința Alimentară și Nutriție Umană, Emma Beckett, de la Școala de Științe ale Mediului și ale Vieții a Universității din Newcastle, Anglia, a explicat mai multe despre acest subiect, potrivit Science Alert.
Emma Beckett a spus că semaglutida ajută pancreasul să producă insulină, ceea ce, în continuare, ajută la gestionarea diabetului de tip 2. Organismul nostru are nevoie de insulină pentru a muta glucoza (sau zahărul din sânge), pe care o obținem din alimente în interiorul celulelor, astfel încât să o putem folosi ca energie.
Semaglutida acționează prin imitarea rolului unui hormon natural numit GLP-1 (peptidă asemănătoare glucagonului-1), produs în mod normal ca răspuns la detectarea substanțelor nutritive atunci când mâncăm. GLP-1 face parte din calea de semnalizare care îi spune organismului că ai mâncat și îl pregătește să utilizeze energia care provine din alimente.
Poate juca mâncarea același rol?
Substanțele nutritive care declanșează secreția de GLP-1 sunt macronutrienți – zaharuri simple (monosacaride), peptide și aminoacizi (din proteine) și acizi grași cu lanț scurt (din grăsimi și produși, de asemenea, de bacteriile intestinale bune).
Există mulți dintre acești macronutrienți în alimentele cu densitate energetică, care tind să fie alimente bogate în grăsimi sau zaharuri cu un conținut scăzut de apă. Există dovezi că, prin alegerea alimentelor bogate în acești nutrienți, nivelurile de GLP-1 pot fi crescute.
Asta înseamnă că o dietă sănătoasă, bogată în nutrienți care stimulează GLP-1, poate crește nivelul de acestuia. Acestea ar putea fi alimente cu grăsimi bune, cum ar fi avocado, nucile sau sursele de proteine slabe, cum ar fi ouăle.
Iar alimentele bogate în fibre fermentabile, cum ar fi legumele și cerealele integrale, ne hrănesc bacteriile intestinale, care produc apoi acizi grași capabili să declanșeze secreția de GLP-1.
Acesta este motivul pentru care dietele bogate în grăsimi, fibre și proteine ne pot ajuta să ne simțim sătui mai mult timp. Este, de asemenea, motivul pentru care schimbarea dietei face parte atât din gestionarea greutății, cât și a diabetului de tip 2.
Cu toate acestea, nu este neapărat atât de simplu pentru toată lumea. Acest sistem înseamnă, totodată că, atunci când ținem dietă și restricționăm aportul de energie, ne este mai mult foame.
„Sentimentul de apetit suprimat va începe să dispară”
Atât dietele, cât și medicamentele au efecte secundare, potrivit conf. univ. dr. Emma Beckett.
„Medicamentele precum Ozempic pot avea efecte secundare, inclusiv greață, vărsături, diaree și probleme la alte organe. În plus, atunci când încetează să ia medicamentul, sentimentul de apetit suprimat va începe să dispară, iar oamenii vor începe să se simtă înfometați ca înainte”, a explicat Bekett.
Schimbările alimentare au mult mai puține riscuri în ceea ce privește efectele secundare, dar răspunsurile vor necesita mai mult timp și efort.
Este important să ne amintim că greutatea este doar o parte a ecuației sănătății. Dacă îți suprimi pofta de mâncare, dar menții o dietă bogată în alimente ultraprocesate și sărace în micronutrienți, ai putea să slăbești, dar nu și să crești alimentația reală.
„Fie ca hrana să fie medicamentul tău”
Vechiul citat „Fie ca hrana să fie medicamentul tău” este atrăgător și se bazează adesea pe știință, mai ales atunci când medicamentele sunt alese în mod deliberat sau concepute pentru a imita hormonii și compușii care apar deja în mod natural în organism.
„Schimbarea dietei este o modalitate de a ne modifica sănătatea și răspunsurile noastre biologice. Dar aceste efecte apar pe fondul biologiei noastre personale și al circumstanțelor noastre unice de viață. Pentru unele persoane, medicamentele vor fi un instrument pentru a îmbunătăți rezultatele legate de greutate și de insulină. Pentru alții, doar alimentația este o cale rezonabilă de succes”, a spus Beckett.
În timp ce știința este pentru populații, îngrijirea asupra sănătății este individuală, iar deciziile legate de alimente și/sau medicamente ar trebui luate cu sfatul ponderat al profesioniștilor din domeniul sănătății. Medicii de familie și dieteticienii pot lucra cu situația și nevoile individuale ale fiecăruia.
Vă mai recomandăm și:
Medicamentele controlate de lumină ar putea oferi terapii precise împotriva cancerului
Consumul de alimente ultraprocesate duce la deteriorarea creierului
Pastele, mai sănătoase decât am fi crezut. Totul constă în macronutrienți!
Efectele nevăzute ale obezității la copii. Legătura dintre sănătatea creierului și greutate