Home » Știință » De ce nu trebuie să ne sperie dezordinea din casă?

De ce nu trebuie să ne sperie dezordinea din casă?

De ce nu trebuie să ne sperie dezordinea din casă?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.03.2023

Chiar dacă, în timpul pandemiei, toți am simțit nevoia să ne organizăm mai bine casa și să facem permanent curățenie în camerele în care am fost izolați, imediat ce s-au eliminat restricțiile, mulți dintre noi au renunțat la ordine și disciplină. 

Nu este de mirare că fraza anului 2022, potrivit Oxford Dictionaries, a fost „modul goblin”, care a fost descris drept un tip de comportament guvernat de lene și de lăcomie.

Ulterior, a apărut conceptul de dezordine „organizată” și a cucerit un număr mare de oameni, care au decis să îmbrățișeze haosul. În social media, termenul este cluttercore, ceea ce definește arta de a deține o multitudine de obiecte în casă (de obicei sunt gablonțuri vintage, diferite obiecte de colecție sau lucruri vechi) și de a îmbrățișa culoarea și zgomotul.

De fapt, este vorba despre maximalism dezordonat: haosul care este aranjat într-un mod foarte primitor, notează BBC.

Cum a apărut conceptul de „dezordine organizată”?

Un alt curent care este pe val tot în mediul online este noptiera dezordonată. Multe fete își fotografiază măsuța de lângă pat, pe care se află diferite obiecte, care par aruncate la nimereală.

Ceea ce pare, însă, o grămadă de obiecte azvârlite la întâmplare, la o privire mai atentă se poate observa că totul a fost foarte atent așezat.

Fie că vedem o colecție de produse de îngrijire scumpe, ultimele apariții literare, bijuterii delicate sau lumânări – totul este atent așezat pentru fotografie.

Trendul care arată realitatea necosmetizată?

Trendul din social media a mers mai departe pentru unii utilizatori, care vor să arate Internetului mai mult decât o noptieră. Ei prezintă o realitate necosmetizată a caselor în care locuiesc oamenii de condiție modestă. Altfel spus, sunt postate pe internet imagini cu locuințe simple, fiind  prezentate toate elementele din interior: mobilă veche și urâtă, mormane de rufe pregătite pentru mașina de spălat, jucării pentru copii aruncate pe podea, paturile animalelor de companie sau electrocasnice stricate.

De fapt, cei care prezintă astfel de interioare vor să arate o mică porțiune din viața multor oameni, care nu-și permit o viață excentrică și nici nu au timp să facă ordine ca la carte în fiecare zi. Au alte îndatoriri, preferă să iasă din case în timpul liber, iar în final, sunt prea obosiți pentru rânduielile casei.

Astfel de decoruri ar agita-o pe Marie Kondo, consultantul care oferă sfaturi celor care vor să scape de mormanele de lucruri din casă și care vor să învețe cum să se organizeze. Însă nu mai este cazul. Într-un interviu acordat recent, Marie Kondo a declarat că a renunțat la „milităria” din propria casă, pentru că cei trei copii i-au schimbat cu totul modul de viață.

„Am renunțat la acest lucru și este mai bine pentru bine. Acum, realizez că este mai important să mă bucur să petrec timp cu copiii acasă”, a spus ea, într-un interviu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Casa din Amsterdam a lui Rembrandt a fost redeschisă după renovare

Povestea tragică a băiatului care a adus acasă o capsulă radioactivă fără să știe

Munca de acasă, o opțiune mult mai bună pentru bărbați decât pentru femei

Cel mai vechi și adânc lac din lume este casa unui pește canibal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase