Un instrument NASA, care va ajunge pe satelitul Titan, ar putea dezvălui chimia care stă la baza vieții
O nouă misiune NASA către Titan, gigantul satelit al lui Saturn, va fi lansată în 2027. Atunci când va ajunge la destinație, undeva la mijlocul anilor 2030, va începe o călătorie a descoperirii. Aceasta ar putea aduce o nouă înțelegere a dezvoltării vieții în Univers. Această misiune, numită Dragonfly, va transporta un instrument numit Dragonfly Mass Spectometer (DraMS), conceput pentru a-i ajuta pe oamenii de știință să se concentreze asupra chimiei lui Titan. De asemenea, ar putea face lumină asupra tipurilor de etape chimice care au avut loc pe Pământ și care au dus, în cele din urmă, la formarea vieții, numite chimie prebiotică.
Chimia complexă, bogată în carbon, oceanul interior și prezența în trecut a apei lichide la suprafață fac din Titan o destinație ideală pentru studierea proceselor chimice prebiotice și a posibilității de locuire a unui mediu extraterestru, potrivit Phys.org.
DraMS le va permite cercetătorilor să studieze de la distanță compoziția chimică a suprafeței lui Titan.
DraMAS, conceput să examineze moleculele organice de pe Titan
„Vrem să știm dacă tipul de chimie care ar putea fi important pentru sistemele pre-biochimice timpurii de pe Pământ are loc și pe Titan”, a explicat dr. Melissa Trainer, cercetător și astrobiolog specializat pe Titan, de la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA, Maryland, SUA.
Pentru a îndeplini acest lucru, aeronava robotizată Dragonfly va profita de gravitația redusă și de atmosfera densă a lui Titan pentru a zbura între diferite puncte de interes de pe suprafața lui Titan, la o distanță de câțiva kilometri unul de celălalt. Acest lucru îi dă voie giravionului să își mute instrumentele într-un loc atunci când cel anterior a fost complet explorat și oferă acces la eșantioane din medii cu mai multe istorii geologice.
Drill for Acquisition of Complex Organics (DrACO) va preleva din fiecare loc de pe Titan eșantione mai mici de un gram. Acestea vor fi aduse în interiorul corpului principal al modulului de aterizare, într-un loc numit „mansardă”, unde se află instrumentul DraMS. Acolo, eșantioanele vor fi iradiate de un laser de la bord sau vaporizate într-un cuptor pentru a fi măsurate de DraMS. Un spectrometru de masă este un instrument care analizează diferitele componente chimice ale unei probe prin separarea acestor componente în moleculele lor de bază și trecerea lor prin senzori pentru identificare.
„DraMAS este conceput astfel încât să examineze moleculele organice care ar putea fi prezente pe Titan, compoziția și distribuția lor în diferite medii de suprafață”, a spus Trainer.
Moleculele organice conțin carbon și sunt folosite de toate formele de viață.
Cum acționează spectometrele de masă?
Spectometrele de masă determină ce se află într-o probă prin ionizarea materialului (adică prin bombardarea acestuia cu energie, astfel încât atomii din el să fie încărcați pozitiv sau negativ) și prin examinarea compoziției chimice a diferiților compuși. Acest lucru implică determinarea relației dintre greutatea moleculei și sarcina acesteia, care servește ca o amprentă pentru compus.
DraMS a fost dezvoltat în parte de aceeași echipă de la Goddard care a dezvoltat suita de instrumente Sample Analysis at Mars (SAM) de la bordul roverului Curiosity. DraMS este conceput pentru a analiza la fața locului eșantioane de material de suprafață titaniană, folosind tehnici testate pe Marte cu suita SAM.
DraMS și alte instrumente științifice de pe Dragonfly sunt proiectate și construite sub conducerea Laboratorului de Fizică Aplicată Johns Hopkins din Laurel, Maryland, care gestionează misiunea pentru NASA și care proiectează și construiește aeronava.
Vă mai recomandăm și:
China refuză să spună dacă roverul Zhurong trimis pe Marte a murit sau nu
Un astronom a găsit 12 noi sateliți care orbitează în jurul lui Jupiter
O nouă misiune NASA va studia apa de pe Pământ din spațiu. De ce este importantă?
Asteroidul Ryugu este plin de molecule necesare vieții, arată ultimele teste