Vaccinurile ar putea funcționa mai bine dacă dormi suficient
Te simți somnoros după ce ai făcut un vaccin antigripal sau împotriva COVID-19? Dormi! Noile cercetări arată că vaccinurile ar putea funcționa mai bine dacă ai parte de un somn bun după imunizare.
O recenzie publicată în jurnalul Current Biology a constatat că adulții care au dormit mai puțin de șase ore pe noapte au avut tendința de a produce mai puțini anticorpi decât cei care au dormit cel puțin șapte ore.
Diferența a fost la egalitate cu scăderea anticorpilor la două luni după vaccinul împotriva COVID-19. Cu toate acestea, autorii nu au găsit date în mod specific pentru vaccinurile împotriva COVID-19; ei au combinat și analizat șapte studii privind vaccinarea împotriva gripei și a hepatitei pentru a vedea dacă vaccinurile ar putea funcționa mai bine în funcție de cantitatea de odihnă.
Vaccinurile ar putea funcționa mai bine dacă te odihnești
Studiile din recenzie au analizat somnul în mai multe moduri diferite: folosind ceasuri de mână cu detectare a mișcării, prin măsurarea directă a somnului într-un laborator sau somnul auto-raportat. Autorii au găsit o asociere între puterea vaccinului și somn doar în studiile care au urmărit somnul cu dispozitive sau în laborator. Durata somnului auto-raportat nu pare să afecteze nivelul de anticorpi, probabil pentru că datele sondajului sunt adesea inexacte.
Per total, cei care au dormit constant șapte sau mai multe ore au avut niveluri mai mari de anticorpi. Există totuși ceva important de remarcat aici: efectul a fost semnificativ doar la bărbați și mult mai variabil la femei.
„Știm din studiile de imunologie că hormonii sexuali influențează sistemul imunitar”, a spus coautoarea Karine Spiegel, cercetătoare la Institutul Național de Sănătate și Medicină din Franța, într-un comunicat de presă.
„La femei, imunitatea este influențată de starea ciclului menstrual, de utilizarea contraceptivelor și de starea de menopauză și postmenopauză, dar, din păcate, niciunul dintre studiile pe care le-am recenzat nu a avut date despre nivelul hormonilor sexuali”, a continuat ea, potrivit Popular Science.
În plus, impactul negativ al somnului prost asupra anticorpilor a fost predominant mai degrabă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Populațiile mai în vârstă, totuși, tind să doarmă mai puțin în general.
Somnul este benefic din mai multe puncte de vedere
„Când vezi variabilitatea protecției oferite de vaccinurile împotriva COVID-19, persoanele care au afecțiuni preexistente sunt mai puțin protejate, bărbații sunt mai puțin protejați decât femeile, iar persoanele obeze sunt mai puțin protejate decât persoanele care nu suferă de obezitate”, spune Eve Van Cauter, profesoară emerită de medicină la UChicago (SUA) și autoare principală a studiului.
„Aceștia sunt toți factori asupra cărora o persoană nu are control; însă îți poți modifica somnul”, punctează ea.
„A avea un somn bun este benefic din mai multe motive, de la sănătatea cardiacă la menținerea unei greutăți echilibrate până la menținerea sub control a sănătății mintale. Și, spre deosebire de multe alte boli, acesta este un lucru pe care majoritatea indivizilor îl pot schimba direct. Așa că să vă odihniți înainte și după următoarea călătorie la medic sau la clinica de vaccinuri!”, spune cercetătoarea.
Ce pot face persoanele care lucrează în ture pentru a beneficia de efect?
„Legătura dintre somn și eficacitatea vaccinului ar putea fi o preocupare majoră pentru persoanele cu program de lucru neregulat, în special pentru lucrătorii în schimburi, care au de obicei o durată redusă de somn”, a adăugat Van Cauter.
„Acești oameni ar trebui să își planifice somnul, pentru a se asigura că dorm suficient în săptămâna dinainte și de după vaccin”, a încheiat ea.
Vă recomandăm să citiți și:
Ce ar mai putea să mănânce oamenii dacă un asteroid ar lovi Pământul?
Șoareci cu testicule mai mari, după ce au consumat băuturi carbogazoase
Poate stresul să accelereze albirea părului? Iată ce spune știința