Telescopul Webb a fotografiat o stea pe punctul de a deveni supernova

16 03. 2023, 10:00

This browser does not support the video element.

O priveliște rară cu o stea Wolf-Rayet, printre cele mai luminoase, masive și mai detectabile stele cunoscute, a fost una dintre primele observații făcute de Telescopul Spațial James Webb de la NASA, în iunie 2022.

Webb arată steaua, numită WR 124, în detaliu fără precedent cu ajutorul instrumentelor sale puternice. Steaua este situată la 15.000 de ani-lumină depărtare de noi, tocmai în Constelația Săgeata (Sagitta din latină).

Stelele masive gonesc prin viață, iar doar câteva dintre acestea trec printr-o fază de Wolf-Rayet înainte să ajungă supernova, astfel că observațiile lui Webb cu această fază rară sunt neprețuite pentru astronomi. Stelele Wolf-Rayet sunt în procesul de eliminare a straturilor exterioare, astfel că apar acele halouri caracteristice de gaz și praf.

Steaua WR 124 are o masă de 30 de ori mai mare decât Soarele

Steaua WR 124 are o masă de 30 de ori mai mare decât cea a Soarelui și a eliberat material echivalent cu 10 Sori, până acum. Pe măsură ce gazul eliminat se îndepărtează de stea și se răcește, praful cosmic se formează și strălucește în lumina în infraroșu. Din fericire pentru noi, aceasta poate fi detectată de Webb.

Originea prafului cosmic care poate supraviețui unei explozii de tip supernova și contribui la „bugetul de praf” al Universului reprezintă un subiect de interes pentru astronomi, iar asta din mai multe motive. Praful este crucial pentru funcționarea Universului.

Stelele aflate pe moarte au însămânțat Universul tânăr cu elemente grele

Praful apără stelele aflate în formare; praful ajută la formarea planetelor; mai mult, praful reprezintă o platformă pentru formarea moleculelor, inclusiv pentru elementele fundamentale ale vieții pe Pământ. Deși joacă multe roluri esențiale, praful din Univers este mai abundent decât pot explica teoriile noastre actuale. Așadar, Universul funcționează cu un „surplus” de praf, a explicat NASA într-un comunicat.

Webb deschide calea pentru noi posibilități de studiere a prafului cosmic, cel mai bine observat în lumina infraroșie.

Stelele precum WR 124 reprezintă, de asemenea, un analog pentru astronomii care încearcă să înțeleagă o perioadă crucială din istoria timpurie a Universului. Stele similare aflate pe moarte au însămânțat Universul tânăr cu elemente grele, făurite în miezul lor, elemente care sunt acum comune în era actuală, inclusiv pe Terra.

Un instantaneu cu o perioadă scurtă și turbulentă de transformare

Imaginea lui Webb cu WR 124 oferă un instantaneu cu o perioadă scurtă și turbulentă de transformare, iar în același timp promite descoperiri viitoare care vor elucida misterele prafului cosmic.

Telescopul Spațial James Webb este cel mai puternic observator spațial din lume. Webb va rezolva misterele Sistemului Solar, va privi dincolo de lumea noastră tocmai până la lumile îndepărtate din jurul altor stele, și va studia structurile misterioase și originile Universului, dar și locul oamenilor în tot acest haos.

Webb este un program internațional coordonat de NASA, alături de partenerii săi, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Canadiană (CSA).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Webb a doborât recordul lui Hubble pentru cele mai multe galaxii surprinse într-o fotografie

Șase galaxii masive, detectate de Telescopul Webb, sunt atât de vechi încât nu pot fi explicate

Telescopul Webb a găsit „din greșeală” un asteroid între Marte și Jupiter

Titan, cel mai mare satelit natural al lui Saturn, nefiresc de asemănător cu Pământul în noi imagini de la Webb