Un astronom japonez a surprins momentul în care un meteorit lovește Luna
Spre deosebire de Pământ, care prezintă un amestec impresionant de forme de relief, Luna are pe suprafața sa multe cratere de impact. Bombardarea Lunii este în curs de desfășurare, iar ploaia de resturi este constantă.
Majoritatea resturilor rămân nevăzute, dar o străfulgerare de impact deosebit de strălucitoare a fost surprinsă de astronomul Daichi Fujii, de la Muzeul orașului Hiratsuka, din Japonia, la sfârșitul lunii februarie, cu ajutorul echipamentului de observare a Lunii din casa sa din Hiratsuka, potrivit Science Alert.
„Am reușit să surprind cel mai mare flash de impact lunar din istoria mea de observare. Aceasta este o imagine a flash-ului de impact lunar care a apărut la ora 20:14:30.8 pe 23 februarie 2023, făcută de la locuința mea din Hiratsuka. A fost un flash uriaș care a continuat să strălucească mai mult de o secundă. Deoarece Luna nu are atmosferă, meteoriții și mingile de foc nu pot fi văzute, iar în momentul în care se formează un crater, acesta strălucește”, a scris Fujii pe Twitter.
Obiecte spațiale mari lovesc Luna, în medie, de opt ori pe oră
De fapt, ideea că Luna se află sub un bombardament constant nu ar trebui să fie o mare surpriză. Spațiul din apropierea Pământului este presărat cu roci mici, dintre care unele cad zilnic în atmosfera planetei noastre.
Un studiu realizat în 2020 a estimat că aproximativ 17.600 de roci cu o masă mai mare de 50 de grame cad în fiecare an.
Meteoriții care cad prin atmosfera Pământului tind să ardă sau să explodeze fără ca noi să știm. Ceea ce nu se vaporizează ajunge în cele din urmă la sol sub formă de bucăți de rocă mult mai mici sau de praf care nu lasă o urmă semnificativă… nicidecum un crater de impact.
Luna nu are atmosferă, de aceea meteoriții călătoresc rapid. Luați în considerare o piatră care lovește atomsfera Pământului cu o viteză de până la 72 de kilometri pe secundă. Orice lucru care se va lovi de suprafața Lunii se va izbi puternic.
Cele mai multe obiecte care lovesc Luna au dimensiuni mici. Nu le vom vedea nici măcar cu un telescop. Dar cu ani în urmă, un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA), dezvoltat ca să studieze impacturile lunare folosind o tehnologie mai puternică, a constatat că obiectele îndeajuns de mari încât să creeze un flash lovesc Luna, în medie, de opt ori pe oră.
Coliziunile obiectelor mici cu Luna
Printre aceste coliziuni frecvente va exista un impact ocazional cu un obiect mai mare. Nici nu trebuie să fie neapărat o piatră uriașă. În 2019, un astronom a captat un flash de impact lunar în timpul unei eclipse lunare. Mărimea estimată a acelei pietre a fost de două kilograme.
Dimensiunea impactului ar trebui să îi ajute pe astronomi să calculeze mărimea și viteza obiectului care l-a cauzat. Totodată, informațiile rezultate vor ajuta la o mai bună caracterizare a grindinei constante de roci care lovesc satelitul Pământului.
Vă mai recomandăm și:
Misterul strălucirii Pământului ar putea avea, în sfârșit, o explicație
Omenirea are nevoie de un nou mod de a defini timpul pe Lună, transmite ESA
S-au plimbat pe Lună, iar pe 28 februarie 1970 au ajuns la Bucureşti
Continentele de pe Pământul antic, create de impactul unor meteoriți uriași