Cercetătorii chinezi au folosit celule stem pentru a crea șoareci cu coarne de cerb

15 03. 2023, 18:00

Coarnele de cerb se numără printre tipurile de apendice cu cea mai rapidă creștere din regnul animal. Crescând cu până la doi centimetri pe zi în timpul ciclului de creștere de primăvară, coarnele cervidelor se pot dezvolta complet în doar câteva luni.

Oamenii de știință de la Universitatea Politehnică din Nord-Vest din Xi’an, China au căutat modalități prin care să valorifice rata rapidă de creștere a coarnelor prin implantarea de celule stem din coarnele de cerb Sika în frunțile șoarecilor de laborator, potrivit Popular Science.

Experimentele lor au dat naștere unor rozătoare cu aspect bizar, cu mici excrescențe pe cap, pe care revista Nature le-a numit „mini-coarne de cerb”.

Au introdus celule stem direct în capetele șoarecilor

Potrivit unei lucrări de cercetare publicate recent, rezultatele ar putea să fie adaptate într-o zi pentru vindecarea leziunilor osoase și a creșterii membrelor pierdute.

Cercetătorii de la Xi’an au început să investigheze componența celulară și dinamica exprimării genetice a țesutului de coarne de cerb în diferite stadii de creștere. După ce au izolat populațiile de celule stem cu cel mai mare potențial de efecte regenerative, au început să introducă aceste celule direct în capetele șoarecilor de laborator.

Ei au constatat că cele mai eficiente implanturi de celule au fost cele derivate din coarnele de cerb care nu aveau mai mult de cinci zile. Aceste celule au fost recoltate din pediculul cornului, locul unde baza cornului se leagă de placa craniană, cultivate într-o placă Petri și apoi au fost transplantate între urechile șoarecilor fără păr.

Șoarecii au început să dezvolte coarne după 45 de zile

Nu este prima dată când oamenii de știință chinezi au crescut ceva asemănător unui corn de cerb pe capul unui șoarece. Într-un studiu similar publicat în Journal of Regenerative Biology and Medicine în august 2020, cercetătorii au prelevat chirurgical țesut de coarne de cerb viu, apoi au folosit ceva numit freză criogenică de congelare pentru a procesa materialul de coarne înainte de a-l introduce în șoareci. Acel studiu a produs rezultate similare, șoarecii având în vârful capului proeminențe vizibile, asemănătoare coarnelor de cerb.

La 45 de zile de la implantare, șoarecii au început să dezvolte structuri proprii asemănătoare coarnelor.

Experimentele ar putea ajuta la regenerarea membrelor umane

Cercetătorii din spatele celui mai recent studiu au spus că munca lor extinde catalogul de sisteme de celule stem ale mamiferelor cunoscute de știință. Ei speră ca, prin aceste tipuri de celule stem nou descoperite, să extindă capacitățile medicinei moderne.

„Rezultatele noastre sugerează că cerbii prezintă o aplicație în repararea clinică a oaselor. Dincolo de aceasta, inducerea celulelor umane în celule asemănătoare cu cele din coarnele de cerb ar putea fi utilizată în medicina regenerativă pentru leziuni ale scheletului sau regenerarea membrelor”, au scris autorii în concluziile studiului.

Vă mai recomandăm și:

Oamenii de știință au descoperit cum pot genera noi neuroni în creier

Cât mai avem de așteptat până la următoarea generație de tratamente împotriva cancerului?

Realitatea virtuală poate revoluționa medicina. Iată primul „pacient holografic” din lume

Cercetătorii au creat mini-măduva osoasă în laborator pentru tratamente anti-cancer