O planetă candidată care își împărtășea locația cu lumea fictivă din Star Trek se pare că nu există în realitate.
Acum câțiva ani, astronomii au împărtășit cu entuziasm vestea că o exoplanetă candidată a fost reperată în jurul stelei 40 Eridani A, care are o semnificație deosebită pentru fanii Star Trek. Este sistemul care găzduiește Vulcan, lumea din care provin Spock, T’Pol și nenumărate alte personaje – dar se pare că planeta va trebui să rămână o operă de ficțiune.
Existența planetei 40 Eridani b – Vulcan – a fost pusă sub semnul întrebării de ceva vreme. Existența sa a fost susținută pe baza unei tehnici cunoscute sub numele de viteză radială. Pe măsură ce o planetă orbitează în jurul unei stele, gravitația acesteia o trage, creând o oscilație în lumina sa.
Această tehnică a fost folosită cu succes în multe detecții, dar nu garantează o rată de succes de 100%. Procesele interne ale stelelor pot crea, de asemenea, oscilații similare.
De fapt, un punct de suspiciune a reieșit din date: Planeta orbita în jurul stelei în același timp în care steaua se rotea pe axa sa.
Un studiu din 2021 a sugerat că a fost un fals pozitiv, iar un altul din anul următor nu a putut concluziona într-un fel sau altul. Noua lucrare este de acord că detecția a fost într-adevăr un fals pozitiv și că ceea ce se credea a fi efectul planetei erau doar particularități de suprafață ale stelei, care este cunoscută și sub numele de HD 26965.
Echipa a văzut semnalele de viteză radială observate în înregistrările anterioare, dar a urmărit și activitatea stelelor și a constatat că ambele detecții au perioade foarte apropiate una de cealaltă, scrie IFL Science.
„Apropierea extremă a acestor două detecții ne determină să clasificăm această detecție RV în mod concludent ca fiind activitate”, au scris autorii în lucrare. „Prin urmare, îl clasificăm ca fiind un semnal fals pozitiv”.
Se pare că acesta este un rămas bun pentru Vulcan. Lucrarea nu și-a propus să infirme existența sa, dar de fapt a făcut parte dintr-un studiu mult mai amplu despre cât de bine cunoaștem cele mai apropiate stele și exoplanete de Pământ.
Cercetarea poate fi văzută ca o lucrare fundamentală pentru un viitor telescop spațial care va studia planetele din apropiere din zona locuibilă: Observatorul Lumilor Locuibile.
Înainte ca un astfel de telescop să fie construit, este important să se știe care sunt proprietățile stelelor și planetelor pe care le-ar putea studia. Așadar, echipa a analizat toate datele disponibile despre 100 de stele care au potențialul de a găzdui planete pe care le-am putea vizualiza cu ajutorul acestui viitor observator.
Planetele numite Vulcan au tendința de a nu exista – astronomii propuseseră existența unui alt Vulcan în interiorul orbitei lui Mercur, dar Einstein a demonstrat că acesta nu există.
Lucrarea este disponibilă pe ArXiV.
Astronomii au observat noi dune circulare ciudate pe planeta Marte
O planetă din Sistemul Solar ar putea pune capăt vieții pe Pământ
O planetă „interzisă” pune sub semnul întrebării teoriile astronomilor
Iată cum ajuți planeta dacă te uiți la documentare despre natură