IQ-ul americanilor a scăzut pentru prima dată în acest secol
Noi cercetări indică faptul că IQ-ul americanilor a scăzut pentru prima dată în aproape 100 de ani. Dar asta înseamnă că populația SUA devine mai proastă? Nu neapărat.
Cercetătorii de la Northwestern University (SUA) și de la University of Oregon (SUA) s-au uitat la rezultatele testelor de IQ online efectuate de 394.378 de adulți din SUA din 2006 până în 2018.
Echipa căuta să vadă dacă ar putea găsi dovezi ale efectului Flynn, ideea că IQ-ul unei populații pare să crească în general cu fiecare generație. După cum au remarcat autorii studiului: scorurile IQ au „crescut substanțial din 1932 și de-a lungul secolului al XX-lea, cu diferențe variind de la 3,0 la 5,0 puncte de IQ”.
În schimb, au găsit însă contrariul. În general, rezultatele sugerează că IQ-ul americanilor a scăzut în perioada de studiu, deși cercetătorii nu au precizat exact cu câte puncte.
De ce scade IQ-ul americanilor?
Scăderile au fost observate la scară largă, indiferent de vârstă și gen, dar cea mai abruptă scădere a fost întâlnită în rândul persoanelor cu niveluri de educație mai scăzute și al participanților mai tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 22 de ani, scrie IFL Science.
În timp ce anumite abilități, cum ar fi testele de raționament spațial 3D, au crescut din 2011 până în 2018, alte abilități precum raționamentul verbal, rezolvarea vizuală a problemelor și testele de serie numerică au avut rezultate mai slabe.
Cercetătorii nu au căutat în mod explicit să explice tendința pe care au observat-o. Cu toate acestea, ei au speculat că ar putea avea de-a face cu schimbările din SUA în ceea ce privește educația.
„S-ar putea ca rezultatele noastre să indice o schimbare a calității sau a conținutului educației și a competențelor de susținere a testelor în cadrul acestui eșantion mare din Statele Unite. Întrucât scorurile au fost mai mici pentru participanții mai recenți la toate nivelurile de educație, acest lucru ar putea sugera că fie calibrul educației a scăzut în eșantionul acestui studiu și/sau că a existat o schimbare în valoarea percepută a anumitor abilități cognitive”, concluzionează autorii.
Tendințe similare sunt observate în Europa
Însă acest lucru nu se întâmplă doar în SUA. O serie de studii efectuate în Europa în ultimele două decenii sugerează că efectul Flynn a stagnat deja sau a început să se inverseze.
De exemplu, cercetările asupra finlandezilor au sugerat că scorurile IQ au scăzut cu 2 puncte de IQ din 1997 până în 2009, în timp ce în Franța scorurile au scăzut cu 3,8 puncte de IQ din 1999 până în 2009. Descoperiri similare au fost raportate și în Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Australia, Țările de Jos și Suedia.
Nici un factor de unul singur nu poate explica aceste tendințe complexe, deși unii cercetători au susținut că ar putea fi cauzate de factorii de mediu, spre deosebire de genetică. Acești factori de mediu includ lucruri precum educația, nutriția, cititul mai puțin și dezvoltarea tehnologiei.
Inteligența nu poate fi măsurată
Este important să luăm în considerare faptul că scorurile IQ nu sunt măsurători perfecte ale inteligenței. Testele IQ atrag o mulțime de critici, deoarece sunt preocupate doar de un set restrâns de abilități, iar inteligența este mult prea complexă pentru a fi măsurată cu precizie.
În 2012, un studiu uriaș pe mai mult de 100.000 de oameni a concluzionat că majoritatea testelor de inteligență sunt fundamental defectuoase, deoarece nu iau în considerare natura complexă a intelectului uman. Descoperirile de atunci ale cercetătorilor au sugerat că nicio trăsătură umană, cum ar fi IQ-ul, nu ar putea explica toate variațiile de inteligență relevate de teste.
Noul studiu este publicat în revista Intelligence.
Vă recomandăm să citiți și:
Șoareci cu testicule mai mari, după ce au consumat băuturi carbogazoase
Poate stresul să accelereze albirea părului? Iată ce spune știința