Test de cultură generală. Ce literă nu apare în Tabelul Periodic?
Ce legătură are Tabelul Periodic al elementelor cu alfabetul? O literă nu apare în Tabelul Periodic deloc, iar alta a fost folosită doar ca înlocuitor.
Așadar, care literă nu apare în Tabelul Periodic? Este vorba despre litera „J”.
În unele țări (de exemplu, Norvegia, Polonia, Suedia, Serbia, Croația), elementul iod este cunoscut sub numele de „jod”. Cu toate acestea, tabelul periodic folosește în continuare simbolul I pentru acest element, conform cu notația Uniunii Internaționale de Chimie Pură și Aplicată (IUPAC), potrivit ThoughtCo.
Despre elementul Ununtrium
Au existat speculații că elementul 113, ununtrium, ar putea primi un nume permanent care să înceapă cu litera J și să aibă ca simbol aceeași literă.
Elementul 113 a fost descoperit de echipa de colaborare RIKEN din Japonia. Cercetătorii au folosit, în schimb, numele de element nihoniu, bazat pe numele japonez pentru țara lor, Nihon koku.
Ce literă nu apare în Tabelul Periodic?
De asemenea, litera „Q” nu apare în niciun nume oficial de elemente. Însă numele de elemente temporare, cum ar fi ununquadium, conțin această literă.
Cu toate acestea, niciun nume de element nu începe cu Q și niciun nume oficial de element nu conține această literă. De îndată ce ultimele patru elemente din tabelul periodic actual primesc denumiri oficiale, nu va mai exista Q în tabelul periodic.
Tabelul periodic extins, care include elemente supergrele nedescoperite (numere atomice mai mari de 118), va conține din nou litera Q în numele elementelor temporare.
Cine a creat Tabelul Periodic?
Chimistul rus pe nume Dmitri Mendeleev a dezvoltat primul tabel periodic în 1869. La acea vreme, oamenii de știință nu știau nimic despre numerele atomice. Totuși, ei știau că fiecare element are o greutate atomică.
Mendeleev a observat că există o relație între greutățile atomice și alte proprietăți ale elementelor. Când toate elementele chimice cunoscute au fost aranjate în ordinea greutății atomice, ele păreau să fie în grupuri cu proprietăți comune, conform Britannica.
Vă recomandăm să citiți și:
Blue Origin susține că a dezvoltat o tehnică ce permite „energie solară nelimitată”
10 fobii ciudate care chiar există cu adevărat
Cum se formează planetele? Un studiu a descoperit noi detalii
O gaură neagră „fugară” a lăsat în urma sa o dâră de stele nou-născute