De ce ne este frică de clovni? Iată ce au descoperit cercetătorii!
Ți-e frică de clovni? Nu eşti singurul. Coulrofobia, sau teama de clovni, este un fenomen recunoscut. Studiile arată că această frică este prezentă atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor din multe culturi diferite. Cu toate acestea, nu este bine înțeles din cauza lipsei de cercetare concentrată.
Deși numeroase explicații posibile ale fobiei au fost prezentate în literatura academică, niciun studiu nu a investigat în mod specific originile acesteia.
Așa că cercetătorii și-au propus, într-o lucrare publicată în Frontiers in Psychology, să descopere motivele pentru care oamenii sunt speriați de clovni și să înțeleagă psihologia din spatele acestui lucru. De asemenea, aceștia au vrut să exploreze cât de comună este frica de clovni la adulți și să analizeze severitatea fricii la cei care au raportat-o.
Cum și-au propus cercetătorii să afle de unde vine teama de clovni?
Pentru a face acest lucru, oamenii de știință au conceput un chestionar psihometric pentru a evalua prevalența și severitatea coulrofobiei. Chestionarul „Fear of Clowns” a fost completat de un eșantion internațional de 987 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 77 de ani.
Mai mult de jumătate dintre respondenți (53,5%) au spus că le era frică de clovni cel puțin într-o anumită măsură, 5% spunând că le este „extrem de frică”. Interesant este că acest procentaj care raportează o frică extremă față de clovni este puțin mai mare decât cele raportate pentru multe alte fobii, cum ar fi față de animale (3,8%), față de sânge/injecție/răni (3,0%), față de înălțimi (2,8%), față de apă nemișcată sau evenimente meteorologice (2,3%), față de spații închise (2,2%) și față de zbor (1,3%).
De asemenea, cercetătorii au descoperit că teama de clovni este mai întâlnită la femei decât la bărbați. Motivul acestei diferențe nu este clar, dar se alătură descoperirilor din cercetări asupra altor fobii, cum ar fi frica de șerpi și de păianjeni. De asemenea, s-a descoperit că coulrofobia scade odată cu vârsta, ceea ce se potrivește din nou cu cercetarea altor temeri.
Explicațiile cercetate de oamenii de știință
Următorul pas a fost explorarea originilor fricii față de clovni. Un chestionar de urmărire le-a fost dat celor 53,5% care au raportat cel puțin un anumit grad de frică de clovni. Acest nou set de întrebări se referă la opt explicații plauzibile pentru originile acestei frici, după cum urmează:
Un sentiment ciudat sau neliniştitor din cauza machiajului clovnilor care îi face să nu pară deloc umani. Un răspuns similar se vede uneori față de păpuși sau manechine;
Trăsăturile faciale exagerate ale clovnilor transmit un sentiment direct de amenințare;
Machiajul de clovn ascunde semnalele emoționale și creează incertitudine;
Culoarea machiajului de clovn ne amintește de moarte, infecție sau răni/sânge și evocă dezgust sau evitare;
Comportamentul imprevizibil al clovnilor ne face să ne simțim inconfortabil;
Teama de clovni a fost învățată de la membrii familiei;
Reprezentări negative ale clovnilor în cultura populară;
O experiență înspăimântătoare cu un clovn.
Ce anume provoacă teama de clovni, potrivit respondenților?
În mod intrigant, s-a descoperit că explicația finală, de a avea o experiență personală înfricoșătoare cu un clovn, a avut cel mai scăzut nivel de acord. Acest lucru indică faptul că experiența de viață în sine nu este o explicație suficientă pentru motivul pentru care oamenilor le este frică de clovni, au scris cercetătorii pentru Medical Xpress.
În schimb, reprezentările negative ale clovnilor în cultura populară au fost un factor mult mai puternic care contribuie la coulrofobie. Acest lucru este de înțeles, deoarece unii dintre cei mai proeminenți clovni din cărți și filme sunt gândiți pentru a fi înfricoșători, cum ar fi Pennywise, clovnul înfiorător din romanul „It” din 1986, al lui Stephen King. (Acest personaj a apărut cel mai recent în două filme în 2017 și 2019, cu Bill Skarsgård în rolul principal.)
Dar există și oameni care se tem de Ronald McDonald, mascota lanțului de fast-food, iar el nu este făcut să sperie. Acest lucru sugerează că ar putea exista ceva mai fundamental care îi tulbură pe oameni în felul în care arată clovnii.
Lipsa afișării emoțiilor ar putea provoca frica de clovni
De fapt, cel mai puternic factor identificat au fost semnalele emoționale ascunse, sugerând că pentru mulți oameni, frica de clovni provine din faptul că nu le pot vedea expresiile faciale din cauza machiajului. Nu putem vedea fețele lor „adevărate” și, prin urmare, nu putem înțelege intenția lor emoțională.
De exemplu, nu știm dacă sunt încruntați, ceea ce ar indica furie. Nefiind capabili să detectăm ce gândește un clovn sau ce ar putea face în continuare ne face pe unii dintre noi anxioși atunci când suntem în preajma lor.
Această cercetare a oferit câteva noi perspective asupra motivului pentru care există teama de clovni, dar rămân mai multe întrebări. De exemplu, dacă machiajul care maschează emoțiile provoacă frică, oamenii care și-au pictat fețele precum ale unor animale creează și ei același tip de efect? Sau există ceva mai deosebit în alcătuirea clovnilor care provoacă această frică? Acesta este subiectul spre care se va îndrepta cercetarea.
Vă recomandăm să citiți și:
Legătura dintre mașinile scumpe și bărbații cu penisuri mici, în sfârșit confirmată
Cercetătorii dezvoltă o nouă tehnică pentru studiul mitocondriilor
Colierul inteligent care te scapă de fumat
Medicamentele controlate de lumină ar putea oferi terapii precise împotriva cancerului