Un obiect cosmic gigantic produce cea mai joasă notă muzicală din Univers
Undele sonore joacă un rol în multe fenomene celeste, dar dacă vrem să doborâm un record, trebuie să îndreptăm oglinzile observatoarelor noastre spre un roi de galaxii aflat la 250 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ.
Roiul Perseus-Peștii (SCl 40) este o colecție de peste 1.000 de galaxii, dar cea care ne interesează pe noi se află chiar în centrul său. Ei bine, aceasta galaxie este „o cântăreață” desăvârșită pentru că reușește să producă cea mai joasă notă muzicală din Univers.
Galaxia este cunoscută sub numele de NGC 1275 și găzduiește o gaură neagră supermasivă cu o masă de 340 de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru.
Acest gigant suflă bule de plasmă în mediul intergalactic și, pe măsură ce se extind, acestea ajung să creeze valuri și ondulații. Iar periodicitatea acestor valuri, de aproximativ 9,6 milioane de ani, a creat o notă muzicală. Nota în cauză este un Si bemol.
Un roi de galaxii produce cea mai joasă notă muzicală din Univers
Nu este un Si bemol pe care îl poate auzi orice om. Dacă ați avea un pian, ar trebui să coborâți cu 57 de octave sub Do mijlociu pentru a crea această cheie ipotetică, scrie IFL Science.
Observațiile acestor bule provin de la Observatorul Chandra X-Ray al NASA. Plasma bulelor este atât de fierbinte încât emite raze X. Și nu vorbim doar despre acest sunet incredibil în oceanul ondulat de plasmă din jurul galaxiei NGC 1275.
Cercetătorii au raportat, de asemenea, un „tsunami” de aproape două ori mai lat decât Calea Lactee, posibil cauzat de trecerea unor galaxii care fuzionează.
NGC 1275 nu este singura galaxie cu o gaură neagră supermasivă care „cântă”. Există și M87, care este mai aproape (53 de milioane de ani-lumină) și mult mai mare. Dacă numele M87 și găuri negre vă sună cunoscut, asta este pentru că acest obiect ceresc cu adevărat enorm a fost prima gaură neagră fotografiată vreodată de proiectul Event Horizon Telescope (EHT).
NGC 1275A nu este singura galaxie cu o gaură neagră supermasivă care „cântă”
Gaura neagră supermasivă este, în termeni tehnici, un obiect foarte mare, cântărind de 6,5 miliarde de ori mai mult decât masa Soarelui.
Și, la fel ca omologul său mai slab din roiul Perseus, creează valuri. Aceste unde produc inele circulare de raze X centrate în jurul găurii negre supermasive, iar acestea variază în înălțime, cu unde care corespund de la 56 de octave sub Do de mijloc până la 59 de octave. Dar, ca talent, M87 nu se compară cu NGC 1275.
Așadar, adevărata stea, cea care are factorul X celest, este singura și unica gaură neagră supermasivă care locuiește chiar în inima roiului Perseus.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Un triplet rar de quasari formează cel mai masiv obiect din Univers
Găurile negre supermasive ar putea fi motorul expansiunii Universului
Găurile negre supermasive ar putea fi motorul expansiunii Universului