O echipă de cercetători susține că poate da timpul înapoi într-un sistem cuantic
O echipă internațională de oameni de știință susține că a găsit o modalitate de a accelera, încetini și chiar da timpul înapoi, într-un anumit sistem, profitând de proprietățile neobișnuite ale lumii cuantice.
Echipa de la Academia Austriacă de Științe și de la Universitatea din Viena și-a detaliat concluziile într-o serie de șase lucrări.
Legile familiare ale fizicii nu pot fi acordate intuitiv la lumea subatomică, care este alcătuită din particule cuantice numite qubiți, care pot exista din punct de vedere tehnic în mai multe stări simultan, un fenomen cunoscut sub numele de inseparabilitate cuantică.
Acum, cercetătorii spun că și-au dat seama cum pot derula înainte sau inversa timpul acestor particule cuantice.
Cum pot inversa timpul cercetătorii?
„Într-un cinematograf (fizica clasică), un film este proiectat de la început spre sfârșit, indiferent de ce își dorește publicul”, spune Miguel Navascués, cercetător la Institutul de Optică Cuantică și Informație Cuantică al Academiei Austriace de Științe, care a lucrat la cercetare.
„Dar acasă (lumea cuantică) avem o telecomandă pentru a manipula filmul. Putem reveni la o scenă anterioară sau putem sări peste mai multe scene”, a adăugat el, citat de Futurism.
„Am făcut SF-ul să devină realitate!”, a exclamat cercetătorul.
Prin dezvoltarea unui „protocol de derulare”, echipa spune că a reușit să readucă un electron la o stare anterioară. În experimente, ei spun că au reușit să demonstreze utilizarea unui comutator cuantic pentru a readuce un foton la starea sa originală înainte de a trece printr-un cristal.
Deși este o perspectivă interesantă, dezvoltarea tehnicii s-ar putea dovedi extrem de dificilă, dacă nu imposibilă.
„Dacă am putea închide o persoană într-o cutie cu zero influențe externe, teoretic ar fi posibil. Dar cu protocoalele disponibile în prezent, probabilitatea de succes ar fi foarte, foarte scăzută”, a declarat Navascués.
Un obstacol uriaș
Și există o problemă încă și mai mare.
„De asemenea, timpul necesar pentru finalizarea procesului depinde de cantitatea de informații pe care o poate stoca sistemul. O ființă umană este un sistem fizic care conține o cantitate enormă de informații. Ar dura milioane de ani pentru a întineri o persoană pentru mai puțin de o secundă, așa că nu are sens”, a adăugat el.
În plus, sistemul este capabil doar să readucă starea unei anumite particule. Pentru a accelera timpul, însă, cercetătorii au un as în mânecă.
„Am descoperit că putem transfera timpul de evoluție între sisteme fizice identice. Într-un experiment de un an cu zece sisteme, poți să furi un an din fiecare dintre primele nouă sisteme și să le dai pe toate celui de-al zecelea”, a explicat cercetătorul.
La ce ar putea fi folosită descoperirea?
În loc să recreeze filmul „Înapoi în viitor”, cercetătorii văd aplicații practice mai banale ale descoperirii lor.
De exemplu, stările qubit ale unui procesor cuantic ar putea fi inversate, permițându-le efectiv cercetătorilor să anuleze erorile chiar în timpul apariției lor.
Vă recomandăm să citiți și:
Energia întunecată a Universului ar putea să ducă la un al doilea Big Bang, arată un studiu
O companie elvețiană a creat prima friptură de mușchiuleț de vită crescut în laborator
De ce au fost create țesăturile care își schimbă forma la căldură?
Bateria litiu-aer ar putea oferi o autonomie mai mare pentru autoturisme