Un studiu sugerează că aspirina ar putea reduce cancerul ovarian non-mucinos, indiferent de majoritatea factorilor de risc genetici.
Studiul a fost publicat în JAMA Network Open.
S-a observat că aspirina ar putea reduce cancerul ovarian pentru persoanele cu factori de risc genetici mai mici și mai mari decât mediana. Reducerile riscului au fost cele mai semnificative pentru tumorile seroase și endometrioide de grad înalt.
Cercetătorii din SUA, Australia și Marea Britanie au reunit analiza a opt studii de caz-control anterioare de la Ovarian Cancer Association Consortium pentru a evalua asocierea dintre utilizarea frecventă a aspirinei și riscul de cancer ovarian.
Utilizarea frecventă a aspirinei a fost definită ca utilizare zilnică sau aproape zilnică auto-raportată timp de șase luni sau mai mult. Cercetătorii au inclus doar indivizii din cele opt studii cu date genetice disponibile.
Pacienții cu cancer ovarian non-mucinos, în număr de 4.476, și 6.659 de participanți de control au fost incluși în analiză. Au fost 575 de pacienți și 1.030 de participanți de control care au raportat utilizarea frecventă a aspirinei. Reducerea cu 13% a riscului de cancer ovarian asociat cu utilizarea frecventă a aspirinei nu a fost afectată de scorul de risc poligenic (PGS) al pacientului, o evaluare a riscului bazată pe corelațiile genetice cu boala cunoscute.
În analiză, persoanele cu un PGS mai mare decât percentila 80, grupul cu cel mai mare risc genetic, nu au prezentat un risc redus asociat cu utilizarea aspirinei.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că acest grup nu se încadrează în indicele statistic de încredere al interogării datelor, de 95% CI, ceea ce înseamnă că deși studiul nu a putut confirma o reducere a riscului, o reducere, chiar și cu 13%, ar putea avea loc pentru acești indivizi și prin urmare nu ar trebui considerat un rezultat nul, ci un domeniu care necesită studii suplimentare, scrie Medical Xpress.
Cercetătorii subliniază că, la utilizarea aspirinei, pot apărea evenimente adverse grave, cum ar fi ulcerul gastric și accidentul vascular cerebral hemoragic. În plus, ratele cancerului ovarian în populația generală sunt scăzute (1,3% dintre femei, conform Societății Americane de Cancer), iar utilizarea frecventă a aspirinei nu este o măsură preventivă recomandată pentru toate femeile.
Cercetătorii sugerează că utilizarea aspirinei ar putea fi utilă în mod selectiv pentru persoanele cu scoruri PGS mai mari pentru cancer ovarian pentru a îmbunătăți profilul de risc beneficiu-prejudiciu al utilizării frecvente a aspirinei.
Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea
Lepra, boala străveche pe care medicii nu au descifrat-o nici astăzi
Cum au reușit oamenii să dezvolte un creier atât de mare?
Cercetătorii au introdus ADN de aligator în genomurile de la somn