Într-o nouă cercetare, prin care au fost monitorizate 13.000 de femei timp de două decenii, oamenii de știință au descoperit șapte obiceiuri sănătoase și factori de viață care pot juca un rol semnificativ în reducerea riscului de demență.
Cei șapte factori de sănătate cerebrală și cardiovasculară, cunoscuți ca Life’s Simple 7 ai Asociației Americane a Inimii, sunt: să fii activ, să mănânci mai bine, să menții o greutate sănătoasă, să nu fumezi, să menții o tensiune arterială sănătoasă, să ai un control asupra colesterolului și un nivel scăzut de zahăr în sânge, potrivit MedicalXpress.
„De când știm că demența poate începe în creier cu multe decenii înainte de diagnosticare, este esențial că învățăm mai multe despre cum obiceiurile adoptate la vârsta de mijloc pot influența riscul de demență la bătrânețe. Vestea buna etse că, făcând alegeri ale stilului de viață mai sănătoase la vârsta de mijloc, poate duce la scăderea riscului de demență mai târziu în viață”, a spus Pamela Rist, de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, Massachusetts, SUA și membră a Academiei Americane de Neurologie.
La studiu au participat peste 13.000 de femei, cu vârsta medie de 54 de ani, al începutul studiului.
După 20 de ani, cercetătorii au analizat datele pentru a le identifica pe cele care aveau legătură cu un diagnostic de demență. Dintre participante, 1771 sau 13% au dezvoltat boala.
Pentru fiecare dintre cei șapte factori privind sănătatea, participantele au primit un punctaj de zero pentru o stare de sănătate slabă sau intermediară și un punct pentru o stare de sănătate ideală, pentru un punctaj total posibil de 7. Punctajul mediu a fost de 4,3 la începutul studiului și de 4,2 zece ani mai târziu.
După ajustarea unor factori precum vârsta și educația, cercetătorii au descoperit că, pentru fiecare creștere cu un punct a scorului, riscul de demență al unui participant a scăzut cu 6%.
„Poate fi încurajator pentru oameni să știe că, prin luarea unor măsuri, cum ar fi exercițiile fizice timp de o jumătate de oră pe zi sau menținerea sub control a tensiunii arteriale, își pot reduce riscul de demență”, a adăugat Rist.
O limitare a studiului a fost faptul că cercetătorii nu au putut analiza modul în care modificările factorilor, cum ar fi renunțarea la fumat, au influențat riscul de demență mai târziu în viață.
O nouă legătură între izolarea socială și riscul de demență
Cel mai tânăr pacient din lume diagnosticat cu Alzheimer are doar 19 ani
O calitate scăzută a somnului poate crește enorm riscul de boli cardiace
Mișcarea pe care o poți face stând la birou! Îmbunătățește metabolismul și arde grăsimile