Home » Știință » NASA și oficialii americani cred că avem nevoie de mai multe reguli pentru spațiul cosmic

NASA și oficialii americani cred că avem nevoie de mai multe reguli pentru spațiul cosmic

Publicat: 04.03.2023

Este nevoie de mai multe reguli pentru spațiul cosmic pentru a sprijini stațiile spațiale comerciale, așezările Lunare și pentru a ne proteja împotriva deșeurilor spațiale care se înmulțesc rapid.

Acesta a fost mesajul principal pe care NASA și alte departamente guvernamentale l-au transmis grupului consultativ al Consiliului Național Spațial (NSpC), un set de reprezentanți din industrie, educație și întreprinderi non-profit care s-au reunit joi (23 februarie) în Washington, D.C.

Feedbackul de la aceste întâlniri ar putea fi folosit în cele din urmă pentru a forma reguli pentru spațiul cosmic în ceea ce privește explorarea Pământului și a Lunii și nu numai, având în vedere că vicepreședintele SUA, Kamala Harris, prezidează consiliul spațial (și a vorbit cu grupul consultativ despre progresul lor).

De ce este nevoie de mai multe reguli pentru spațiul cosmic?

Administratoarea adjunctă a NASA, Pam Melroy, vorbind la întâlnirea transmisă în direct, a îndemnat grupul consultativ să ia în considerare recomandarea unei actualizări rapide a reglementărilor spațiale pentru a evita „barierele viitoare” în calea explorării spațiului.

„Noi nu suntem un organism de reglementare; acesta nu este rolul nostru”, a spus Melroy despre NASA. Indicând succesorii comerciali planificați pentru Stația Spațială Internațională în anii 2030, ea a adăugat că „nu putem fi responsabili pentru toate activitățile unei stații spațiale comerciale”, citează Space.com.

Deoarece NASA își propune să ducă pe Lună oamenii și încărcături comerciale în 2025 prin intermediul programului Artemis și să deschidă ISS pentru astronauții comerciali și activități, mai mulți oameni și întreprinderi au acces la spațiul cosmic.

SpaceX și Axiom Space se numără printre beneficiari, care au efectuat misiuni ISS pentru astronauți, sub supravegherea NASA. (SpaceX a realizat chiar și o excursie independentă finanțată de un miliardar, numită Inspiration4.)

O chestiune complexă

Acestea fiind spuse, dreptul spațiului este o problemă extrem de complexă. Majoritatea țărilor care navighează în spațiu au semnat Tratatul Națiunilor Unite privind spațiul cosmic, care guvernează activitățile spațiale internaționale.

Tratatul a fost însă negociat în anii 1960, când activitățile guvernamentale dominau scena. Mai recent, câteva zeci de membri ai Acordurilor Artemis conduse de NASA au convenit, de asemenea, să lucreze pașnic în anii 2020 și mai departe și, în cele din urmă, să stabilească noi norme pentru explorarea Lunii.

Dar nu toată lumea este de acord cu aceste reguli pentru spațiul cosmic. Pentru a da câteva exemple: practica Chinei de a lăsa rachete uriașe să cadă pe Pământ în mod necontrolat a fost condamnată de administrația americană Joe Biden. Decizia Rusiei de a face teste anti-sateliți pe orbită în 2021 a creat resturi spațiale care au amenințat nu numai ISS, ci și sateliții Starlink ai SpaceX, care furnizează servicii de internet esențiale pentru populațiile izolate de pe Pământ.

Însăși SpaceX a fost criticată pentru crearea de sateliți strălucitori care deja interferează cu astronomia și observațiile, deși compania a convenit recent cu Fundația Națională pentru Știință cu privire la atenuări. În general, industria spațială se confruntă din ce în ce mai mult cu apeluri de a curăța în mod responsabil resturile spațiale, de a lansa rachete mai puțin poluante și de a crea medii de lucru incluzive pentru toate mediile, genurile și etniile.

Prea multe reguli pentru spațiul cosmic pot fi la fel de dăunătoare ca prea puține

Prezentările către grupul consultativ al NSpC, care a inclus mari companii spațiale precum Blue Origin, Amazon, Boeing și Lockheed Martin, au recunoscut că prea multă reglementare poate fi înăbușitoare. (SpaceX este membră a grupului, dar nu a fost prezentă joi.)

Prea puțină reglementare poate fi, de asemenea, dăunătoare, creând confuzie cu privire la normele adecvate de comportare în spațiu. Ca atare, NASA și alte departamente guvernamentale îndeamnă grupul consultativ al să facă recomandările de reglementare către NSpC o prioritate.

„Cred că este important să articulăm public… modul în care spațiul continuă să fie o sursă de inovație și oportunitate, precum și o sursă de leadership și forță pentru economia noastră”, a declarat James Miller, secretar executiv și director adjunct pentru comunicarea strategică și de politici la NASA.

O schimbare în abordarea SUA

SUA lucrează pentru a-și eficientiza propriul cadru de reguli spațiale, de exemplu prin intermediul Departamentului de Comerț. Deși activează în spațiu încă din anii 1980 în chestiuni precum teledetecția și politicile spațiale, departamentul își asumă un rol mai activ.

De exemplu, Directiva 3 privind politica spațială a administrației Trump va face ca Comerțul să preia în cele din urmă cea mai mare parte a sistemului de urmărire a spațiului, gestionat acum de Departamentul Apărării.

„Ei au alte responsabilități, dar vor fi în continuare profund implicați”, a spus Richard DalBello, directorul Biroului pentru Comerț Spațial al departamentului, remarcând că rămân provocări considerabile. Convingerea unor țări precum China să respecte sistemul, furnizarea de avertismente în timp util cu privire la resturile spațiale și curățarea deșeurilor spațiale sunt câteva preocupări pe care le gestionează departamentul.

Grupul consultativ cu privire la reguli se va reuni de mai multe ori

DalBello a remarcat că departamentele guvernamentale ca al lui au fost impresionate de abordarea NASA de a include companiile comerciale, cum ar fi programele care au transferat treptat responsabilitatea pentru mărfurile ISS și transporturile de astronauți, către industria privată: „Felicitări colegilor mei din guvern”, a spus el.

Dar el a avertizat că va fi nevoie de mai mult ajutor pe măsură ce guvernul SUA, inclusiv oficialii civili și ai apărării, se mută pe Lună în ton cu industria. Exploatarea spațială și alte tehnologii noi vor avea nevoie de mai multe reguli pentru spațiul cosmic. DalBello a sugerat, de asemenea, că adăugarea unui element de „responsabilitate a operatorului” în regimul actual de drept spațial ar putea încuraja companiile și țările deopotrivă să lucreze împreună.

Grupul consultativ se va reuni probabil de mai multe ori înainte de ciclul electoral federal din 2024. Într-un briefing de fond de miercuri (22 februarie), un oficial de la Casa Albă a declarat că este prea devreme pentru a prezice recomandările pe care grupul le poate face către NSpC.

Cu toate acestea, într-un rezumat publicat de Casa Albă despre întâlnirea de pe 26 februarie, se spunea că mandatul grupului consultativ include sugestii pentru „politici guvernamentale, legi, reglementări, tratate”, precum și „practici în sectoarele spațiale civile, comerciale și de securitate națională”, printre alte aspecte.

Vă recomandăm să citiți și:

Asteroidul Ryugu conține molecule organice mai vechi decât Soarele

Șase galaxii masive, detectate de Telescopul Webb, sunt atât de vechi încât nu pot fi explicate

O planetă „interzisă” pune sub semnul întrebării teoriile astronomilor

O sursă misterioasă de explozii radio, asemănătoare unei bătăi de inimi, se ascunde în atmosfera Soarelui

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Un general și carul său, parte din Armata de Teracotă, au fost descoperiți în China
Un general și carul său, parte din Armata de Teracotă, au fost descoperiți în China
Creaturile bizare din Antarctica care pot trăi 11.000 de ani
Creaturile bizare din Antarctica care pot trăi 11.000 de ani
Britanicii din Epoca Bronzului își mâncau dușmanii, sugerează o descoperire macabră
Britanicii din Epoca Bronzului își mâncau dușmanii, sugerează o descoperire macabră
Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte din istoria Americii. Atunci când Joe Biden a efectuat o colonoscopie, i-a transferat puterea prezidențială timp de 90 de minute
Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte din istoria Americii. Atunci când Joe Biden a efectuat o colonoscopie, i-a transferat ...
Selly, portretul copilului minune al internetului din România, EXCLUSIV la Altceva cu Adrian Artene
Selly, portretul copilului minune al internetului din România, EXCLUSIV la Altceva cu Adrian Artene
Un studiu leagă consumul de alcool de ​​o reacție alergică mai severă la nuci
Un studiu leagă consumul de alcool de ​​o reacție alergică mai severă la nuci
Test de cultură generală. Ce decorațiune de Crăciun era făcută din plumb?
Test de cultură generală. Ce decorațiune de Crăciun era făcută din plumb?
Doi sateliți ESA și NASA și-au unit forțele și au măsurat calota glaciară din Groenlanda
Doi sateliți ESA și NASA și-au unit forțele și au măsurat calota glaciară din Groenlanda
Originea sifilisului, descoperită după 500 de ani. Cum a apărut boala?
Originea sifilisului, descoperită după 500 de ani. Cum a apărut boala?
Un tigru a străbătut 200 de kilometri prin Siberia pentru a-și regăsi partenera
Un tigru a străbătut 200 de kilometri prin Siberia pentru a-și regăsi partenera
Iată cum poți să afli dacă pisica ta suferă de psihopatie
Iată cum poți să afli dacă pisica ta suferă de psihopatie
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit de două ori şi a sfârşit la mănăstire
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit ...
ChatGPT și alți chatboți suferă de demență, arată un studiu
ChatGPT și alți chatboți suferă de demență, arată un studiu
Apple renunţă la plata în mai multe tranșe pentru iPhone
Apple renunţă la plata în mai multe tranșe pentru iPhone
Cu cât s-au scumpit chiriile în anul 2024? Topul oraşelor cu cele mai scumpe chirii
Cu cât s-au scumpit chiriile în anul 2024? Topul oraşelor cu cele mai scumpe chirii
Câți dintre europeni dețin criptomonede și pentru ce le folosesc?
Câți dintre europeni dețin criptomonede și pentru ce le folosesc?
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi