Principala substanță chimică îngrijorătoare, folosită la fabricarea tigăilor antiaderente, a fost eliminată treptat. Iar aluminiul, un material des folosit în fabricarea tigăilor, nu este asociat cu riscul de demență, așa cum au crezut specialiștii, în mod greșit, la un moment dat.
Dacă veți cumpăra noi ustensile de bucătărie, veți descoperi că în zilele actuale există o mulțime de opțiuni în ceea ce privește materialele, cum ar fi fontă, oțel inoxidabil, cupru, material antiaderent și ceramică. În general, toate sunt sigure, potrivit Science Alert.
Alegerea cea mai bună depinde de ce tip de bucătar ești, nu de riscurile pentru sănătate.
Profesorul de chimie Oliver Jones, de la Universitatea RMIT din Australia, a explicat cum a apărut mitul legat de unele materiale conținute de tigăi și influența lor asupra sănătății oamenilor. Totodată, acesta a precizat că marii producători de pe piață produc vase din materiale sigure și, prin urmare, nu există îngrijorări prea mari în acest sens.
Tigăile antiaderente sunt foarte populare, deoarece este mai puțin probabil ca alimentele să se lipească de învelișul lor. Asta înseamnă că necesită mai puțin ulei. De asemenea, sunt mai ușor de curățat decât, de exemplu, tigăile din fontă.
Cele mai multe tigăi antiaderente sunt acoperite cu Teflon, numele de marcă pentru politetrafluoroetilenă (PFTE), deși unele sunt acum fabricate cu un strat de titan-ceramică.
Dacă ați cercetat riscurile pentru sănătate ale ustensilelor de gătit, tigăile antiaderente figurează, de obicei, în capul listei. Acest lucru se datorează preocupărilor legate de utilizarea de către acestea a unor „chimicale eterne”, cum ar fi PFTE.
„Chimicale eterne” este expresia comună pentru substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS), o familie de substanțe chimice fabricate de om, bazate pe legături carbon-fluor.
Chimicalele eterne au existat încă din anii 1940, fiind folosite atât în Teflon, cât și în ambalaje alimentare, textile impermeabile și spume de stingere a incendiilor.
Îngrijorarea pe care mulți o au în legătură cu ustensilele de gătit antiaderente are legătură cu faptul că, înainte de 2013, PFOA a fost folosit pentru a face Teflon. Dar a trecut un deceniu și acest lucru nu mai este valabil. Chiar și atunci când PFOA era folosit în tigăi, acesta reprezenta un risc mic, și nici Teflonul nu prezintă riscuri.
Chimicalele eterne, precum PFTE, sunt sigure în vasele de gătit, potrivit profesorului Jones, din două motive: stabilitatea și concentrația.
Teflonul este stabil în vasele de gătit, chiar și atunci când este încălzit la temperaturile utilizate în mod obișnuit la gătit. Acesta începe să se deterioreze dacă este încălzit la peste 260 de grade Celsius. Atunci, Teflonul poate elibera vapori de polimeri, însă majoritatea oamenilor nu gătesc la asemenea temperaturi.
În același timp, nivelurile de concentrație ale acestor substanțe s-au dovedit a fi mult mai mici decât cele despre care s-a constatat că prezintă efecte asupra sănătății.
Dacă tigata folosită este zgâriată, poate fi o idee bună să o înlocuiți, dar nu veți primi o doză dăunătoare de PFAS odată cu cina.
Nu există dovezi solide care să susțină temerile că expunerea la aluminiu poate provoca demență. Deci, de unde a apărut această idee?
În 1965, oamenii de știință au descoperit că hrănirea iepurilor cu niveluri foarte ridicate de aluminiu a produs modificări în creierul animalelor, iar acestea păreau să semene cu boala Alzheimer. Ulterior, s-a dovedit că acest lucru era incorect.
Pe lângă aspectul său estetic, cuprul este și un excelent conductor de căldură și încălzește oala sau tigaia în mod uniform. Acest lucru este util pentru mâncărurile delicate, care necesită un control fin al temperaturii. Acesta este motivul pentru care veți vedea adesea tigăi de cupru folosite de bucătari profesioniști.
În plus, majoritatea tigăilor de cupru au o căptușeală nereactivă, precum oțelul inoxidabil sau staniul, împiedicând ca urmele de cupru să ajungă în alimente.
Articolele de gătit din fontă, oțel inoxidabil și ceramică sunt toate opțiuni bune, deoarece sunt de obicei durabile, nereactive și ușor de curățat.
Dezavantajele? Fierul turnat este greu și este posibil să nu se încălzească uniform. Unele materiale ceramice se pot deteriora destul de ușor, deși majoritatea varietăților moderne sunt foarte rezistente.
Deci, de ce ne facem griji în legătură cu chimicalele eterne și metalele pe care le conțin vasele și ustensilele de gătit?
Adesea, nu știm să evaluăm riscurile. Cu cât auzim mai multe despre un presupus risc, cu atât mai mult avem tendința de a crede că este mai periculos. Frica de chimicale, chimiofobia, este comună, dar multe dintre aceste temeri sunt inutile. Pe scurt, ustensilele de gătit sunt sigure, a spus profesorul de chimie Oliver Jones.
Cât de periculoase pot fi aragazele pe gaz pentru sănătate?
Robot de bucătărie vs. chopper: care este diferența?
Oamenii pretențioși își aleg mâncarea în funcție de culoarea farfuriei, arată un studiu