Iubitorii de pisici par a fi mai inteligenți decât proprietarii de câini, arată un studiu efectuat de mai mulți psihologi, care au lucrat cu sute de voluntari pentru a ajunge la aceste concluzii.
Specialiștii au mai subliniat că, în urma analizelor, tabăra celor care susțin felinele dau dovadă de mai multă creativitate, spontaneitate și independență. Totuși, datele arată că cei care sunt pro-câini nu au numai dezavantaje – la fel cum nici pentru cealaltă echipă nu este totul numai roz.
Rezultatele provin dintr-un studiu publicat de un trio de psihologi de la trei universități din Statele Unite ale Americii: Universitatea din Florida, Universitatea Carroll (Wisconsin) și Universitatea Marquette (Milwaukee).
Aceștia au reunit 418 studenți care s-au autoproclamat „iubitori de câini” sau „iubitori de pisici” (352 de studenți s-au înscris în tabăra câinilor și 66 de tineri au fost în tabăra pisicilor), apoi le-au oferit un chestionar foarte detaliat, care a inclus și întrebări despre personalitatea și tabieturile lor.
Tinerii care au declarat că au feline acasă au obținut un scor mai mare la întrebările care vizau noțiuni despre raționament sau inteligență generală. Pe lângă aceste aspecte, ei s-au descurcat mai bine și la partea care le-a analizat gândirea abstractă, încrederea în sine și deschiderea față de noutăți.
La polul opus, sondajul a arătat că iubitorii de câini tind să fie mai extrovertiți și să dea dovadă de o personalitate agreabilă, care se conformează regulilor.
„Analizându-le pe toate la un loc, datele arată, în medie, că o persoană care preferă pisicile este timidă, solitară impersonală, serioasă și nonconformistă, dar în același timp și creativă, sentimentală, independentă și autosuficientă. Pe de altă parte, rezultatele celeilalte echipe arată că participanții sunt cu picioarele pe pământ, pragmatici, liniștiți, calzi, sociabili, volubili, expresivi și orientați către grupuri”, se arată în concluziile studiului, potrivit IFL Science.
În paralel, psihologii au mai notat că nu există diferențe notabile între cele două grupuri în privința semnelor care indică anxietate și nevroză.
În aceste condiții, cum putem folosi rezultatele obținute? Specialiștii care le-au analizat spun că trăsăturile întâlnite la oamenii creativi (cum ar fi deschiderea către noutate și atenția redusă la detalii) sunt, de asemenea, întâlnite și în cazul iubitorilor de pisici.
În paralel, trăsăturile care inhibă creativitatea (precum conștiinciozitatea) sunt, de cele mai multe ori, mai vizibile la proprietarii de câini.
„Profilul personalității celor creativi și al celor care preferă pisicile sunt remarcabil de similare. De aceea, este sugerat faptul că, de fapt, doar creativii au acasă pisici”, mai adaugă autorii sondajului.
Câinii salvează măslinii Italiei de la o boală pentru care nu există leac
De ce au fost opt milioane de câini îngropați în catacombele lui Anubis?
Ce culori pot vedea câinii? Mitul că văd doar în alb și negru a fost demontat
De ce unii câini sunt mai agresivi? Un studiu arată că până și stăpânii joacă un rol