Asteroidul Ryugu conține molecule organice mai vechi decât Soarele
Oamenii de știință continuă să dezvăluie noi indicii despre asteroidul Ryugu. Datorită eșantionului de pe suprafața și subsolul său colectat de sonda japoneză Hayabusa-2, oamenii de știință au obținut mai multe informații despre istoria acestui asteroid și chiar unele detalii despre compoziția moleculară a norului din care s-au născut Soarele și Sistemul Solar.
O echipă de cercetători, condusă de Hikaru Yabuta, a analizat materia organică macromoleculară de pe asteroidul Ryugu. Aceștia au fost interesați atât de distribuția în jurul asteroidului, cât și de caracteristicile chimice. În cadrul acestei analize au fost făcute două descoperiri importante.
Există o mulțime de macromolecule pe Ryugu. Printre acestea se numără cetone, carbon aromatic și alifatic și grupuri funcționale carboxilice.
Cea mai probabilă explicație pentru varietatea acestor substanțe este legată de mineralele hidrice și de carbonați. Încă o dată, cercetătorii găsesc indicii că, de fapt, corpul părinte din care s-a format asteroidul Ryugu a avut apă lichidă care i-a schimbat compoziția minerală.
Oamenii de știință continuă să dezvăluie indicii despre compoziția asteroidului Ryugu
Lucrarea a descoperit și unele anomalii în ceea ce privește izotopii prezenți în eșantion.
Izotopii sunt versiuni ale aceluiași element chimic cu mai mulți sau mai puțini neutroni în nucleul lor. Raportul dintre izotopi este ca o amprentă chimică care poate spune de unde provine o moleculă. Iar raportul dintre deuteriu (o versiune mai grea a hidrogenului) și azot-15 sugerează că o parte din materia organică este mult mai veche decât Ryugu – mai veche chiar decât Soarele, scrie IFL Science.
A provenit dintr-un nor protosolar rece, iar asteroidul a reușit să păstreze aceste molecule și alte pulberi stelare presolare în siguranță timp de peste 5 miliarde de ani.
Având în vedere că înțelegerea existenței apei pe asteroidul părinte al lui Ryugu este din ce în ce mai mult susținută, o a doua echipă condusă de Hiroshi Naraoka a analizat moleculele organice care sunt solubile în apă.
Detalii despre compoziția moleculară a norului din care s-a născut Soarele
Au găsit amine alifatice, acizi carboxilici și hidrocarburi aromatice policiclice și, din nou, aminoacizi. Aminoacizii sunt elementele de bază pentru viață, iar prima lor descoperire pe Ryugu a fost anunțată în 2022.
Această ultimă lucrare constată că originea acestor molecule nu are legătură cu organismele vii – ele sunt de origine abiotică – și că s-au format în reacțiile pe bază de apă de pe corpul-mamă al lui Ryugu. Încă o dată, echipele găsesc asemănări între Ryugu și meteoritul Ivuna, care face parte dintr-un subgrup foarte rar de asteroizi bogați în carbon.
„Dincolo de cunoștințele despre istoria lui Ryugu, aceste studii subliniază justificarea principală a misiunilor de returnare a eșantioanelor: Analizele din laboratoarele de pe Pământ pot furniza informații mult mai detaliate decât cele mai avansate instrumente calificate pentru spațiu”, scrie Christopher Herd.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Asteroidul Ryugu ne ajută să aflăm cum s-a format Sistemul Solar
Asteroidul Ryugu continuă să ofere informații valoroase despre Sistemul Solar
Asteroidul Ryugu, o rămășiță a unei comete dispărute? Oamenii de știință au aflat răspunsul
Concluziile de la primele analize ale prafului de stele colectat de pe asteroidul Ryugu