În cea mai mare parte a istoriei omenirii, stelele au strălucit pe un cer întunecat. Dar, începând cu Revoluția Industrială, pe măsură ce lumina artificială a început să lumineze tot mai mult orașele și localitățile pe timp de noapte, stelele au început să dispară. Timp de zece ani, astronomii au construit telescoape în cele mai întunecate locuri de pe Pământ pentru a evita poluarea luminoasă.
Datele obținute prin satelit sugerează că poluarea luminoasă a rămas constantă sau a scăzut ușor în ultimul deceniu deasupra Americii de Nord și a Europei.
În alte părți ale lumii, cum ar fi Africa, Asia sau America de Sud, aceasta a crescut, potrivit Phys.org.
Un proiect științific cetățenesc internațional numit „Globe at Night” își propune să măsoare modul în care se schimbă viziunea oamenilor obișnuiți asupra cerului.
Datele adunate de cercetători arată că cerul din timpul nopții a devenit, în medie, cu 9,6% mai luminos în fiecare an. Cu cât cerul devine mai luminos, cu atât putem vedea mai puține stele. Astronomii se bazează însă pe gradul de întunecime al cerului pentru cercetările lor.
Dacă această tendință continuă, un copil născut astăzi într-un loc în care sunt vizibile 250 de stele va mai putea vedea doar 100 de stele atunci când va împlini 18 ani.
Principalele cauze ale creșterii luminozității cerului nopții sunt urbanizarea și utilizarea tot mai frecventă a LED-urilor pentru iluminatul exterior.
Pierderea întunecimii cerului, atât din pricina poluării luminoase, cât și din cauza numărului crescând de sateliți care orbitează în jurul Pământului amenință abilitatea astronomilor de a desfășura cercetări științifice de calitate. Dar și oamenii obișnuiți resimt această pierdere, deoarece degradarea cerului întunecat este, totodată, o pierdere a patrimoniului cultural uman. Cerul înstelat a inspirat artiști, scriitori, muzicieni și filosofi timp de mii de ani.
De asemenea, poluarea luminoasă interferează cu ciclul zilnic de lumină și întuneric pe care plantele și animalele îl folosesc ca să își regleze somnul, alimentația și reproducerea. Două treimi din zonele cheie ale biodiversității sunt afectate de poluarea luminoasă.
Oamenii și comunitățile lor pot face simple schimbări ca să reducă poluarea luminoasă. Secretul este folosirea cantității potrivite de lumină, în locul potrivit și la timpul potrivit. Orientarea luminii corpurilor de iluminat de exterior astfel încât acestea să lumineze în jos, utilizarea de becuri care emit mai multă lumină de culoare galbenă în loc de lumină albă și montarea unor temporizatoare sau senzori de mișcare pot contribui la reducerea poluării luminoase.
Data viitoare când te afli departe de un oraș mare sau de o altă sursă de poluare luminoasă, uită-te noaptea spre cer. O privire la cele 2.500 de stele pe care le poți vedea cu ochiul liber pe un cer cu adevărat întunecat te-ar putea convinge că acesta este o resursă care merită salvată.
Test de cultură generală. Unde se află opera „Noapte înstelată” a lui Van Gogh?
Imagini impresionante cu cerul nopții, surprinse de-a lungul a 12 ani, publicate de NASA
În urmă cu aproape un mileniu, o supernovă lumina cerul nopţii