O ciupercă des întâlnită ar putea fi o alternativă biodegradabilă pentru plastic, arată un studiu
Iasca sau copita de iască (Fomes fomentarius) este o ciupercă care are proprietăți surprinzătoare, au descoperit oamenii de știință. Proprietățile ar permite obținerea unor alternative naturale și biodegradabile pentru anumite plastice și alte tipuri de materiale, în viitor.
Ciuperca care se hrănește cu lemn a fost în trecut folosită pentru aprinderea focului, deși a fost, de asemenea, folosită în confecționarea articolelor de vestimentație și folosită ca medicament.
Acum ar putea dovedi un nou nivel de productivitate ca alternativă biodegradabilă la materialele plastice, datorită modului în care este alcătuit miceliul F. fomentarius.
Cercetarea a fost publicată în Nature Advances.
Cum devine compoziția ciupercii un potențial înlocuitor al plasticului?
Formată din filamente subțiri cunoscute sub denumriea de hife, miceliul formează rețele asemănătoare rădăcinilor care se răspândesc prin sol sau prin materiale putrezite. În cazul ieștii, această rețea poate fi împărțită în trei straturi distincte, a spus echipa de la instituțiile de cercetare din Finlanda, Olanda și Germania.
„Miceliul este componentul principal din toate straturile. Totuși, în fiecare strat, miceliul prezintă o microstructură foarte diferită, cu o orientare preferențială, un raport de aspect, o densitate și o lungime a ramurilor unice”, au scris cercetătorii în lucrarea lor, conform Science Alert.
Cercetătorii au analizat compoziția structurală și chimică a corpului fructifer al F. fomentarius, folosind mostre colectate în Finlanda. Părțile ciupercii erau la fel de rezistente ca placajul, pinul sau pielea, dar mai ușoare decât aceste materiale, a spus echipa. Este o combinație care, de obicei, nu este asociată cu partea cărnoasă a unei ciuperci ca aceasta.
Forța naturii: proprietățile ciupercii le depășesc pe cele ale materialelor făcute de om
Descoperirile nu par foarte surprinzătoare dacă luăm în calcul ideea că această ciupercă trebuie să fie construită pentru a rezista schimbării anotimpurilor, precum și crengilor care cad din copaci. Acesta este genul de tenacitate care poate inspira noi materiale sintetice.
De obicei, materialele mai puternice, mai rigide sau mai dure sunt și mai grele și mai dense, dar nu și în acest caz.
„Ceea ce se dovedește a fi extraordianar este că, cu modificări minime în morfologia lor celulară și în compoziția polimerică extraordianară, acestea formează diverse materiale cu performanțe fizico-chimice distincte, care depășesc majoritatea materialelor făcute de om […]”, au scris cercetătorii.
Ciuperca F. fomentarius joacă deja un rol semnificativ în natură
Ciuperca F. fomentarius joacă deja un rol semnificativ în natură prin modul în care se agață de copacii morți și eliberează nutrienți importanți care, altfel, ar rămâne în scoarță. Acum, ciuperca aceasta ar putea fi și mai utilă în domeniul științei materialelor.
Modul exact și condițiile clare în care ar putea fi folosită această ciupercă urmează să fie determinate, dar înțelegerea straturilor acesteia este un pas relevant. Știm acum cum este construită F. fomentarius la nivel celular.
Vă mai recomandăm și:
Ciupercile îmbunătățesc memoria prin stimularea creșterii nervilor
Cum acționează ciupercile halucinogene pentru a ameliora depresia?
Ciuperca din „The Last Of Us” este reală, dar ar putea provoca o pandemie?
Ciupercile sălbatice din Germania încă mai prezintă urme ale contaminării de la Cernobîl