Un trio spectaculos de galaxii care fuzionează în constelația Boarul (Boötes) este în centrul atenției într-o nouă imagine realizată de Telescopul Spațial Hubble al NASA/ESA.
Aceste trei galaxii se află pe un curs de coliziune și vor fuziona în cele din urmă într-o singură galaxie mai mare, distorsionând în acest proces structura spirală a fiecăreia prin interacțiunea gravitațională reciprocă.
O galaxie din prim-plan, care nu are nicio legătură cu aceasta viitoare coliziune, pare să plutească liniștită în apropierea acestei scene cosmice, iar în fundal sunt vizibile formele neclare ale unor galaxii mult mai îndepărtate.
Acest trio de galaxii, aflat, în același timp, în coliziune – cunoscut de astronomi sub numele de SDSSCGB 10189 – este o combinație relativ rară de trei galaxii mari, formatoare de stele, aflate la o distanță de numai 50.000 de ani-lumină una de cealaltă.
Deși ar putea părea o distanță sigură, pentru galaxii, acest lucru le face vecine extrem de apropiate.
Vecinii noștri galactici sunt mult mai îndepărtați. Andromeda, cea mai apropiată galaxie mare de Calea Lactee, se află la o distanță de peste 2,5 milioane de ani-lumină de Pământ.
Această imagine provine dintr-o observație menită să ajute astronomii să înțeleagă originea celor mai mari și mai masive galaxii din Univers.
Acești mastodonți galactici sunt numiți galaxii cu cel mai strălucitor roi (Brightest Cluster Galaxies – BCGs) și – așa cum sugerează și numele – sunt definite drept cele mai strălucitoare galaxii din orice roi de galaxii dat.
Astronomii suspectează că BCG-urile se formează prin fuziunea unor galaxii mari, bogate în gaz, precum cele observate de această dată.
Aceștia au apelat la instrumentele Wide Field Camera 3 și Advanced Camera for Surveys ale Telescopului Hubble pentru a studia acest trio galactic în detaliu, sperând să facă lumină asupra formării celor mai masive galaxii din Univers, scrie Phys.org.
Astronomii încearcă să găsească o galaxie invizibilă. Dar cum știu că există cu adevărat?
Dovada că până și stelele migrează! Ce au descoperit astronomii în galaxia Andromeda?
Astronomii au găsit oxigen în cea mai îndepărtată galaxie observată până acum
O cantitate uriașă de hidrogen atomic, detectată în cea mai îndepărtată galaxie de până acum