Al treilea pacient din lume vindecat de HIV. Medicii l-au monitorizat timp de 10 ani
Încă un pacient care suferea de HIV a intrat în remisiune după ce a primit un transplant de celule stem în urmă cu zece ani pentru leucemie, fiind unul dintre puținii care s-au vindecat de HIV. În urma unui transplant de măduvă osoasă în 2013, bărbatul în vârstă de 53 de ani nu mai are acum HIV detectabil în sânge și a încetat orice tratament pentru boală în 2018, sugerând că procedura cu risc ridicat ar putea fi o opțiune pentru tratarea bolii.
„Acest studiu arată că transplantul de celule stem din sânge de la un donator rezistent la HIV a dus la dezvoltarea unui nou sistem imunitar, rezistent la HIV, la un pacient HIV pozitiv”, a spus dr. Ioannis Jason Limnios, cercetător la Centrul pentru Medicină Regenerativă Clem Jones de la Universitatea Bond din Australia.
Cercetarea a fost publicată în Nature Medicine.
Cercetătorii au urmărit pacientul timp de 10 ani după transplant
„Urmărind pacientul timp de un deceniu după transplant, cercetătorii au arătat că sistemul imunitar rezistent la HIV este stabil și funcționează bine și că pacientul rămâne sănătos după întreruperea terapiei antivirale efectuată timp de patru ani”, a spus Jason Limnios, potrivit IFL Science.
Au mai existat dovezi științifice cruciale care au indicat faptul că transplanturile de celule stem vindecă HIV. Cazurile sunt cunoscute drept „pacientul din Londra” și „pacientul din Berlin”. Cei doi au primit un transplant de celule stem hematopoietice (HSCT) și au fost ulterior declarați neafectați de virus. Înainte de asta, cercetătorii credeau că HIV este incurabil chiar și cu ajutorul medicinei moderne.
Ca atare, terapiile împotriva HIV sunt fie preventive, fie supresive. În prezent nu există alte modalități de a elimina complet virusul din sângele care circulă.
Sistemul imunitar al pacientului cu HIV, stabil după oprirea tratamentului
În 2011, bărbatul de 53 de ani a primit un diagnostic devastator de leucemie mieloidă acută și a avut nevoie de un transplant de măduvă osoasă, o procedură extrem de riscantă care necesită o suprimare aproape totală a sistemului imunitar pe măsură ce noi celule stem sunt transplantate. Ideea este de a înlocui vechiul sistem imunitar „defectuos” și de a-l reconstrui cu celulele donatorului într-un mod care nu duce la apariția de tumori.
Cu toate acestea, după ce și-a revenit după operație și a continuat tratamentul standard împotriva HIV, care trebuia urmat pe viață, medicii au observat că în sângele său nu mai existau particule pro-virale HIV-1 în circulație. Cu consimțământul său, antiviralele au fost oprite la aproape șase ani de la operație și a fost monitorizat îndeaproape pentru a vedea dacă HIV va reveni.
În mod remarcabil, în sângele său nu s-a găsit niciun ARNm al HIV sau particule replicante după oprirea tratamentului. Analizele incredibil de detaliate au găsit ceva ADN HIV persistent, dar acesta nu se replica și nu reprezenta o amenințare pentru organismul său.
Unul dintre puținele cazuri de persoane vindecate funțional de HIV
Pacientul este acum unul dintre puținele cazuri înregistrate de persoane vindecate funcțional de HIV.
„Acesta este un progres important și interesant în lupta împotriva SIDA, însă cercetătorii afirmă cu atenție că HIV rămâne ascuns în alte țesuturi ale corpului. Așadar, nu este încă cert dacă tipul de terapie este un leac pe toată durata vieții și dacă riscul de transmitere a HIV, deși extrem de scăzut, nu va fi niciodată zero folosind doar această terapie”, a precizat Limnios.
Vă mai recomandăm și:
„Armata privată” a lui Vladimir Putin recrutează condamnați ruși cu HIV și hepatită C
Virusul HIV accelerează îmbătrânirea cu până la cinci ani
Cel mai tânăr pacient din lume diagnosticat cu Alzheimer are doar 19 ani
Charles Cullen, infirmierul cel rău. Cum a reușit să ucidă sute de pacienți?