Cel mai alungit asteroid observat vreodată de cercetători a trecut recent pe lângă Pământ
Un asteroid de trei ori mai mare în lungime decât în lățime a trecut în siguranță pe lângă Pământ, în data de 3 februarie, la o distanță de aproximativ 1,8 milioane de kilometri, adică de aproape cinci ori distanța dintre Lună și Pământ.
Deși nu a existat niciun risc ca asteroidul, numit 2011 AG5, să se lovească de planeta noastră, oamenii de știință de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, din California de Sud, au urmărit îndeaproape obiectul. Aceștia au determinat dimensiunea sa, rotația, precum și detalii privitoare la suprafața și, mai ales, la forma sa.
Trecerea a reprezentat prima ocazie pentru observarea în detaliu a asteroidului de când a fost descoperit în 2011. Astfel, cercetătorii au observat un obiect de aproximativ 500 de metri lungime și 150 de metri lățime – dimensiuni comparabile cu Empire State Building din New York.
Puternica antenă Goldstone Solar System Radar, de 70 de metri, de la instalația Deep Space Network de lângă Barstow, California, a dezvăluit dimensiunile acestui asteroid extrem de alungit.
Cel mai alungit obiect spațial din apropierea Pământului
„Dintre cele 1.040 de obiecte observate până în prezent în apropierea Pământului de radarul planetar, acesta este cel mai alungit pe care l-am văzut”, a spus Lance Benner, principal om de știință la JPL, conform NASA.
Observațiile făcute de radarul Goldstone au fost făcute între 29 ianuarie și 4 februarie, fiind surprinse alte câteva detalii. Pe lângă o concavitate mare, largă, în una dintre cele două emisfere ale asteroidului, 2011 AG5 are regiuni subtile, întunecate și mai deschise, care ar putea indica caracteristici de suprafață la scară mică, cu un diametru de câteva zeci de metri.
Iar dacă asteroidul ar fi privit de ochiul uman, ar părea la fel de întunecat precum cărbunele. Observațiile au confirmat, de asemenea, că asteroidul 2011 AG5 are o rată de rotație lentă, având nevoie de nouă ore pentru a se roti complet.
Asteroidul 2011 AG5 nu va avea o întâlnire foarte apropiată cu Pământul până în 2040
Dincolo de contribuția la o mai bună înțelegere a modului în care arată acest asteroid alungit de aproape, observațiile radarului Goldstone oferă o măsurătoare esențială a orbitei asteroidului în jurul Soarelui. Asteroidul 2011 AG5 orbitează în jurul Soarelui o dată la 621 de zile și nu va avea o întâlnire foarte apropiată cu Pământul până în 2040, atunci când va trece în siguranță pe lângă planeta noastră, la o distanță de aproximativ 1,1 milioane de kilometri, adică aproape de trei ori distanța Pământ-Lună.
„Observațiile continue ale acestui obiect au exclus orice șansă de impact, iar aceste noi măsurători privind distanța, efectuate de echipa radarului planetar vor preciza și mai mult locul exact în care se va afla în viitorul apropiat”, a declarat Paul Chodas, directorul CNEOS la JPL.
CNEOS calculează toate orbitele cunoscute ale asteroizilor din apropierea Pământului pentru a furniza evaluări ale unor potențial impact periculos.
Vă mai recomandăm și:
Telescopul Webb a dezvăluit noi secrete uimitoare din misteriosul roi Pandora
Sursa tuturor stelelor din apropierea Pământului. „Aceasta este cu adevărat o poveste a originii”
Nava spațială Lucy de la NASA, pregătită de întâlnirea cu un nou asteroid
Indiciile din particulele de praf de asteroid ar putea schimba tot ce știm despre apărarea planetară